Élve húztak ki a romok alól egy kilencvenes éveiben járó nőt a földrengés sújtotta japán félszigeten

külföld
január 07., 11:45

Élve húztak ki egy a romok alól egy kilencvenes éveiben járó nőt a Japán középső részén történt földrengés romjai közül öt nappal a katasztrófa után. A Noto-félsziget csúcsán fekvő Szuzu településen találtak rá, eszméleténél volt, és képes volt világosan válaszolni a kérdésekre, amikor kimentették és kórházba szállították - közölte az NHK helyi közszolgálati televízió.

Összedőlt épület Noto területén.
photo_camera Összedőlt épület Noto területén. Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

"Tarts ki! Minden rendben lesz! Maradj pozitív!" - kiabálták neki a mentőalakulatok az esőben a rendőrség által készített felvétel tanúsága szerint.

link Forrás

A mentők folytatják erőfeszítéseiket az eltűnt és a földrengés által megrongált utak miatt elszigetelt emberek kimentésére, valamint a menekültek ellátására élelmiszerrel és felszereléssel.

Isikava prefektúra egyik megrongált útja.
photo_camera Isikava prefektúra egyik megrongált útja. Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

A 7,5-es erősségű földrengésnek, amely a szigetcsoport nyugati oldalán, a Noto-félszigeten pusztított legalább 126 halálos áldozata, 560 sérültje és 222 eltűntje van főként Vadzsima és Szuzu városokban – ismertették az adatokat a helyi hatóságok.

Így néz ki most Vadzsima.
photo_camera Így néz ki most Vadzsima. Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Isikava prefektúra szerint szombaton több mint 30 ezer ember tartózkodott a 366 állami menedékhely egyikén. Vasárnaptól azonban várhatóan romlanak az időjárási körülmények a térségben, helyenként eső és erős havazás várható, és a japán meteorológiai ügynökség a hipotermia (a testhőmérséklet jelentős csökkenésének) veszélyére is figyelmeztetett. Ráadásul a csapadék okozta földcsuszamlásoktól is tartanak, és várhatóan a jegesedés tovább nehezíti a közlekedést a földrengés által megrongált utakon.

(MTI)