F-16-os vadászgépeket küld bosnyák légtérbe az USA, hogy jelezze, ellenzi a boszniai szerbek szeparatista gondolatait

külföld
január 08., 14:38

Két F-16-os amerikai vadászgép repül hétfőn Bosznia-Hercegovina légterébe, hogy biztosítsa, az Egyesült Államok kitart az ország területi integritása mellett.

Az akció egy amerikai-bosnyák kétoldalú hadgyakorlat része. Időzítése nem véletlen, ugyanis január 8-án este kezdik ünnepelni a boszniai szerbek államalapításuk napját, amit diszkriminatív jellege miatt betiltott Bosznia-Hercegovina alkotmánybírósága.

Portugál és román F-16-osok egy litvániai NATO-támaszponton 2023. július 4-én
photo_camera Portugál és román F-16-osok egy litvániai NATO-támaszponton 2023. július 4-én Fotó: John Thys/AFP

A szarajevói amerikai nagykövetség azt írta közleményében, hogy a hadgyakorlattal meg akarják mutatni, az Egyesült Államok elkötelezett a Nyugat-Balkán stabilitása és Bosznia-Hercegovina területi integritása mellett. Egyben elítél minden szeparatista gondolatot, ami ellenkezik az 1995-ös daytoni megállapodással.

Utóbbi volt az a szerződés, ami lezárta a jugoszláv háborút, és létrehozta Bosznia-Hercegovinát mint önálló államot. A különleges közigazgatású országot a boszniai szerbek autonóm köztársasága és a főként horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció alkotja.

A Boszniai Szerb Köztársaságot Orbán Viktor szövetségese, Milorad Dodik vezeti. A politikus régóta szeretne Szerbiához csatlakozni, legutóbb például azt mondta, ha újra Donald Trump lesz az amerikai elnök, kikiáltja a köztársaság függetlenségét.

(via Reuters)