Kuruzslás miatt 21 embert ítéltek felfüggesztett fogházbüntetésre Nógrád megyében

Egészségügy
január 08., 15:32

A Pásztói Járásbíróság kuruzslás vétsége miatt 21 emberre szabott ki felfüggesztett fogházbüntetést.

A Fővárosi Főügyészség azt írta, a vádlottak (11 férfi és 10 nő) egy Nógrád megyei székhelyű közhasznú cégként nyilvántartásba vett szervezetben pénzért egy író és filozófus kutatásain alapuló, gyógyszermentes alkohol- és drogelvonó programot biztosítottak.

A méregtelenítő programnak is nevezett kúra része volt egy mélyinterjú, szaunaterápia és kiegészítő, érintéses kezelési módok. Emellett a résztvevők – a dózisuk miatt vényköteles – vitaminokat is kaptak.

Boratból érintéssel
photo_camera Boratból érintéssel Gif: Boratból érintéssel űzik ki az ördögöt

A program résztvevői 2013-ban több mint 4 millió forintot, 2014-ben közel 5 milliót, majd 2016-ban már több mint 6 millió forintot fizettek a kezelésért.

A vádirat szerint a program tartalma valójában egészségügyi szolgáltatásnak minősült, gyógykezelésnek és addiktológiai rehabilitációs tevékenységnek felelt meg, erre pedig a szervezetnek nem volt engedélye. A különböző, „specialistának” és „esetfelügyelőnek” nevezett munkakörben eljáró vádlottak valójában orvosi tevékenységet és azt kisegítő munkát végeztek, megfelelő képesítés és engedély nélkül.

A bíróság a büntetést tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, a vádirati indítvánnyal egyezően szabta ki. A határozat még nem jogerős. (MTI)