Egy grönlandi cég gleccserjeget exportál az Egyesült Arab Emírségek koktélbárjainak

klímakatasztrófa
január 09., 16:43

Sokan felháborodtak az Arctic Ice nevű cég üzleti modelljén, ugyanis a grönlandi startup a fjordokból szedi a jeget, majd az Egyesült Arab Emírségekbe szállítja, hogy koktélbároknak adja el.

A cég társalapítója, Malik V. Rasmussen a Guardiannek azt mondta, Grönlandon bevett szokás gleccserjeget használni az italokhoz, és a külföldi vetélytársakkal szemben nagy előnyük, hogy az évezredek alatt összepréselt, teljesen buborékmentes jég lassabban olvad, mint a hagyományos jég.

Az Arctic Ice speciális darus hajója a grönlandi főváros, Nuuk körüli fjordokban keresi azt a jeget, ami sem a gleccser aljával, sem a tetejével nem érintkezett. A megfelelő darabot daruval felveszik, és kék műanyag ládába teszik, amikor pedig a hajó megtelt, visszamennek Nuukba, ahol egy hűtőkonténert töltenek meg a ládákkal. A konténert az Eimskip izlandi hajózási társaság Dániába viszi, ahol átpakolják egy másik hajóra, ami – 19 nap alatt 16 ezer km-t megtéve – Dubajba megy. Ott a jeget a helyi terjesztő, Natural Ice értékesíti.

Jéghegy a Disko-öbölben Grönlandnál.
photo_camera Jéghegy a Disko-öbölben Grönlandnál. Illusztráció: Robert Meerding/ANP via AFP

A 2022-ben alakult cég nemrég küldte el az első 20 tonna jeget az Egyesült Arab Emírségekbe. A cégvezető szerint rengeteg kritika érte őket, például: „Nem a globális felmelegedés hatásai miatt kellene aggódnotok ahelyett, hogy gleccservizet árultok?” A férfi szerint egyes üzenetek „a halálos fenyegetés határát súrolták”.

A cég azt állítja, az általuk árult jég környezetbarát és társadalmi értéket képvisel, és a Grönland körüli fjordok általában amúgy is tele vannak a grönlandi jégtakaróhoz kapcsolódó gleccserekről leszakadt jéghegyekkel. Azt mondják, nélkülük a Grönlandot elhagyó hűtőkonténerek többsége üres lett volna, mivel az ország több fagyasztott árut importál, mint amennyit exportál. Azt ígérte, teljesen karbonsemlegessé teszik a céget.

Rasmussen azt mondta, az elsődleges célja új bevételi forrásokat szerezni Grönlandnak, ami pénzügyileg erősen függ Dániától: Dánia éves támogatása Grönland költségvetésének 55 százalékát teszi ki, a nagyobb függetlenség megszerzéséhez a gazdasági növekedés létfontosságú. „Grönlandon minden pénzünket halból és turizmusból keressük. Régóta szeretnék valami mást találni, amiből profitálhatunk” – mondta Rasmussen. (Guardian)