Őrizetbe vette a rendőrség a volt lengyel belügyminisztert és helyettesét

külföld
január 09., 20:31

A lengyel rendőrség kedden őrizetbe vette Mariusz Kamiński volt belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wąsikot. Az elfogásuk előtt a Jog és Igazságosság (PiS) két politikusát Andrzej Duda köztársasági elnök fogadta a hivatalában, aki 2015-ben kegyelmet adott nekik, amikor hivatali visszaélés miatt 3 év börtönre ítélték őket. A két politikust az elnöki palotában fogták el, miután Andrzej Duda elnök már távozott onnan.

A Legfelsőbb Bíróság idén júniusban érvénytelenítette az elnöki kegyelmet, és új eljárást rendelt el. Decemberben, nem sokkal a kormányváltás után a bíróság 2 év börtönre ítélte őket.

photo_camera Mariusz Kamiński volt lengyel belügyminiszter Fotó: FOTO OLIMPIK/NurPhoto via AFP

Kamińskiék ügye még az első PiS-kormány idején (2005-2007) kezdpődött, amikor Kamiński a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) főnöke, Wasik pedig a helyettese volt. 2007-ben ők szervezték a hivatal egyik korrupcióellenes műveletét, aminek eredményeként később vád alá helyeztek az akkori mezőgazdasági miniszterhez közel álló két embert. A művelet miatt aztán 2015-ben 3 év börtönre ítélték a két vezetőt, mire Duda közbelépett.

Az elnök még hétfőn is megismételte, hogy a 2015-ös kegyelmi döntés érvényes. Kedd délelőtt Duda az államfői palotába hívta meg a két politikust egy ünnepségre. Egyébként nyáron a lengyel alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy az elnöki kegyelem érvényes.

Közben a varsói kerületi bíróság hétfő este Kamiński és Wąsik őrizetbe vételét kezdeményezte, kedd reggel a rendőrség megpróbálta letartóztatni őket, de akkor már nem voltak a lakhelyükön. Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök szerint Lengyelországban először vannak politikai foglyok az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta. (Spiegel/MTI)