Ez volt a tél leghidegebb éjszakája, a hegyekben mínusz 13-14 fokot is mértek, elkezdhet befagyni a Balaton

belföld
január 10., 06:25

Az Időkép hőtérképe szerint a keddről szerdára virradó volt az idei tél leghidegebb éjszakája. Szerda hajnalban az ország északi, észak-keleti területein, illetve Kecskemét térségében több helyen is mínusz 13-14 fokokat mértek.

Napkelte előtt nem sokkal az ország legenyhébb pontjain, a baranyai Siklós környékén, illetve a Dél-Alföldön is mínusz 3 fok alatt volt a hőmérők higanyszála. A fővárosban hét óra körül mínusz 4, mínusz 10 fokot mértek.

photo_camera Az Időkép hőtérképe szerdán kora reggel

A leghidegebbet negyed nyolckor a Nyírségben mérték, Nyírteleken a 7:16-os adatok szerint mínusz 13,9 fok volt. Ettől alig maradt el a Nógrád megyei Zabar, a visszatérő hidegrekordok helyszíne, ahol mínusz 13,8 fok volt, de a közelében lévő Etes községben mért 13,54 Celsius-fok alig maradt el ettől. A január 10-i, tehát történelmi rekordtól viszont igen: 1893-ban Szeged belterületén mínusz 28,1 fokot mértek.

A mostani hideg ahhoz képest tehát kismiska, hogy mit kellett kibírni Bajor Gizi, Szent-Györgyi Albert és Mao Ce-tung születésének évében a szegedieknek, ahhoz viszont épp elég, hogy elkezdjen befagyni a Balaton.

Az Időkép szerint a legyengülő szél és a csípős éjszakák hatására alakulhat ki a tavon vékony jégréteg. Azonban összefüggő jégtakaróra nem számíthatunk, pénteken ugyanis egy újabb hidegfront miatt feltámad az északnyugati szél, ami minden bizonnyal összetöri majd az addig képződött jégtakarót.