Háromszorosára nőtt a magyarországi szivárványcsaládok száma, több mint négyezer gyereket nevelnek azonos nemű szülők

belföld
január 10., 06:07

A 2022-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon az elmúlt években megháromszorozódott a szivárványcsaládok száma. Míg 2016-ban, az úgynevezett mikrocenzus során 681 azonos nemű, kisgyereket nevelő párt írtak össze, 2022-ben már 2183 azonos nemű pár nyilatkozott arról, hogy kiskorú gyereke vagy gyerekei vannak. Ezekben a családokban 4125 kisgyerek él – írja az RTL a KSH-tól kikért adatok nyomán.

A statisztikákban ráadásul a szivárványcsaládok tényleges számának csak egy része jelenik meg, teszik hozzá; ezt a KSH az adatfelvétel sajátosságaival magyarázza. „A népszámlálási kérdőív arra ad lehetőséget, hogy megállapítsuk, hány fő van, aki bejegyzett élettársi családi állapotú, illetve hogy hányan voltak azok a személyek, akik egy háztartásban élnek, azonos neműek, és élettársi viszonyt adtak meg” – felelték az RTL kérdésére. Vagyis azokról, akik vagy nem jelezték kölcsönösen élettársi viszonyukat, vagy külön háztartásban írták őket össze, a népszámlálás nem nyújt információkat.

„Felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik (...) Ez egyébként látszik a bejegyzett élettársi kapcsolatok számának növekedésén is, ami rekordmagas volt a 2022-es évben” – reagált az adatokra a „Család az család” kampányról ismert Szivárványcsaládokért Alapítvány. Egy 2021-es kutatás alapján azt is megjegyezték: „a magyar társadalom több mint fele gondolja úgy, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jó szülők, mint a heteroszexuális társaik”.

Ennek ellenére a szivárványcsaládban élő gyerekek helyzetét több dolog nehezíti, például az, hogy a törvények csak az egyik, a biológiai vagy az örökbefogadó szülőjüket ismerik el szülőnek. „Az esetükben van egy nagyon erős jogbizonytalanság. Nincs meg az a biztonság, hogy ha történik valami az egyik szülőjükkel, akkor ott a másik” – mondta Polgári Eszter, a Háttér Társaság programvezetője.