Letöltendő börtönre ítélték Magyarország egyik legismertebb gyermekpszichiátriai szakértőjét

belföld
január 10., 15:10

Két és fél év letöltendő börtönbüntetésre és öt év foglalkozástól eltiltásra ítélte korrupciós ügyben a Fővárosi Törvényszék szerdán első fokon Sófi Gyulát, aki a vádban szereplő időszakban a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának vezetője volt. Az, hogy a bíróság ténylegesen börtönbe küldené Magyarország egyik legismertebb gyermekpszichiátriai szakértőjét, érezhető meglepetést okozott a tárgyalóteremben, már csak azért is, mert ilyen súlyos büntetést még az ügyészség sem kért. A magát ártatlannak valló Sófi védőjével együtt fellebbezett az ítélet ellen, így az nem jogerős.

A bíróság arra jutott, hogy az alábbi eset megtörtént, és a lényegét tekintve úgy történt meg, ahogy a vádiratban szerepel: Sófi igazságügyi szakvéleményt készített egy kisfiúról, akinek az apja szexuális abúzus miatt feljelentette az anyát. A szakvéleménye nyitva hagyta a kérdést, hogy valóban történt-e abúzus, az szerepelt benne, hogy kétséget kizáróan nem állapítható meg, de akár igaz is lehet. Ezek után évekkel később Sófi Heim Pál kórházbeli beosztottját, Csernay Ákos pszichológust rendelték ki ugyanennek a kisfiúnak a vizsgálatára. Ő arra jutott, hogy kizárható az abúzus. Sófi ekkoriban, 2020 januárjában telefonon érdeklődött az ügy állásáról, mire Csernaytól azt a választ kapta, hogy „nullás az ügy”.

Néhány nappal később Sófi a kórházban behívta Csernayt egy szobába, ahol csak ketten voltak, és közölte, hogy a gyerek édesapjának „sokat megérne” egy neki kedvező szakvélemény. Egy papírlapra ráírta, hogy 1 vagy 2 millió, és a lapot úgy helyezte el, hogy a beosztottja ezt jól lássa. (Összehasonlításul: ma Magyarországon egy igazságügyi pszichológus szakértő 10 ezer forintot kap a szakvéleményéért az igazságügyi szakértői díjazásról szóló rendelet értelmében.) Csernay zavarában csak annyit bírt mondani: „Gyula, ezek nem a te barátaid.”

photo_camera Kárpáti György bíró a tárgyaláson Fotó: Németh Dániel/444

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.