Zsinagóga alá vezető titkos alagutakat védelmezve dulakodtak haszid zsidó férfiak rendőrökkel New Yorkban

külföld
január 10., 20:00

Titkos alagutakat épített egy haszid zsidó közösség egy zsinagóga alá New Yorkban, és amikor a rendőrség le akarta zárni az alagutat, verekedés tört ki, kilenc embert letartóztattak.

Az illegális alagutat Brooklyn egyik leghíresebb utcája alatt ásták ki, és több épület alatt futott, beleértve az egyik legfontosabb zsidó épületet, a Chábád Lubavics mozgalom központját. Az egyelőre még nem világos, hogy pontosan ki és milyen célból építette az alagutat. A legvalószínűbb magyarázat, hogy a Chábád Lubavics mozgalom, valamint annak egy extrémebb leágazása közti vitára vezethető vissza az alagutak megépítése.

Az extrém nézetek való csoport ugyanis azt állítja, hogy a mozgalmat 1994-es haláláig vezető Menachem Mendel Schneerson rabbi volt a messiás, ezt azonban a Chábád Lubavics nem ismer el. Egy 2006-os bírósági ítélet értelmében a mozgalom székhelyének (a rabbi volt otthonának) jogos tulajdonosa a Chábád Lubavics mozgalom, az extrém csoport azonban ebbe nem nyugodott bele, és elkezdtek alagútrendszert kiépíteni a zsinagóga alatt.

A városi felügyelőket hétfőn hívta ki a mozgalom az épülethez, hogy azonnali szerkezeti vizsgálatot végezzenek, mert aggódni kezdtek, hogy az alagút károkat okozott a híres épület szerkezetében. Amikor a rendőrök és munkások le akarták zárni az alagutat és cementtel feltölteni azt, egy csapat férfi állta az útjukat, akik dulakodni kezdtek a rendőrökkel. Padokat borogattak, igyekeztek eltorlaszolni az alagút bejáratát, az egyik férfi még az imafalat is áttörte.

link Forrás

A rendőrség kilenc férfit állított elő, akiket garázdasággal, gondatlan veszélyeztetéssel és a kormányzati közigazgatás akadályozásával vádolnak.

Jehuda Krinszkij rabbi, a Chábád elnöke megköszönte a rendőrség erőfeszítéseit, és a dulakodást fájdalmasnak és fiatal agitátorok által elkövetett vandalizmusnak minősítette. Arra is ígéretet tett, hogy visszaállítják a zsinagóga szentségét. (BBC, Rollingstone)