Hárommilliárd forintnyi PCR-tesztet dobtak kukába a Bayer Zsolt felesége által vezetett Országos Vérellátó Szolgálatnál

belföld
január 12., 11:04

2022 májusában a Bayer Zsolt felesége által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) milliárdos értékben PCR-teszteket selejtezett le, erről az intézménytől közadatigénylésben kért adatokat az Átlátszó, így derült ki, hogy 188 852 teszt végezte a kukában.

A lap azt írja, hogy ugyan az OVSZ kitakarta a Vascular Venture-ral kötött szerződésből a teszt nevét, azt az OGYÉI-től megkapták, és a név egyezik a selejtezésre átadott eszközök nevével.

photo_camera Jobbról balra: Herczegh Anita, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége és Bayerné Matusovits Andrea, az OVSZ főigazgatója az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) új budapesti állandó véradási helyszíne, a Sugár véradópont átadásán Budapesten, az Örs vezér téri Sugár üzletközpontban 2022. december 1-jén.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Októberben derült ki, hogy a Bayerné Dr. Matusovits Andrea által vezetett Vérellátó Szolgálat milliárdokért vett PCR-teszteket ismerőseinek cégétől. Az OVSZ még 2021 áprilisában szerződött a Vascular Venture Kft.-vel 1 millió PCR-tesztre, darabonként nettó 16 280 forintért, összesen nettó 16,28 (bruttó 17,1) milliárd forintért. A PCR-teszteken túl a Vasculartól vettek még „1 100 000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintacsövet és 1 100 000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintavételi pálcát” nettó 463,2 millióért. Ennek becsomagolásával egy építőipari céget, a Centrál-Bau Hungária Kft.-t bízták meg, ami darabonként nettó 40 forintos áron vállalta az egységcsomagok összeállítását.

A selejtezésről az OVSZ most azt a választ adta, miszerint „2022. január 01. és 2022. december 31. napja közötti időszakban, egy alkalommal történt „Procleix Sars Co-V2 teszt megnevezésű Covid teszttel kapcsolatos selejtezés”.

Ezekért a típusú PCR-tesztekért a Vérellátó anno nettó 16 280 forintot fizetett darabonként a Vasculare Venture Kft.-nek, és a megvásárolt 1 millió darabból a megkapott dokumentum szerint 188 582-t adtak át selejtezésre a Septox Kft.-nek, ami a veszélyes hulladékok megsemmisítését végzi keretszerződés alapján az OVSZ-nek.

Ahogy a lap is írja, az OVSZ által a Vasculare-nek kifizetett bő 16 ezres darabárral számolva a leselejtezett tesztek ára nettó 3,07 milliárd forint volt, vagyis ennyi ment a kukába.

A rendőrség egyébként nem indított nyomozást a Bayer Zsolt feleségéhez köthető Országos Vérellátó Szolgálat PCR-tesztjeinek beszerzése miatt, mert semmi gyanúsat nem találtak az ügyben.