56 milliárd dollárba kerül Izraelnek a háború

külföld
január 14., 15:57

210 milliárd sékel, vagyis 56 milliárd dollárra becsüli az Izraeli Nemzeti Bank a gázai háborús kiadásokat 2023 és '25 között. Átszámítva ez közel 20 ezer milliárd forintot jelent - írja a Times of Israel.

photo_camera Izraeli katonák Kelet-Jeruzsálemben. Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu via AFP

A háború alakulásának részletei persze még ismeretlenek, de az izraeli hadvezetés már azt kommunikálja, hogy a harcok egész 2024-ben tarthatnak - igaz, a háború következő szakaszában némileg csökkentett intenzitással. A nemzetközi diplomácia egyelőre azt próbálja elérni, hogy az idáig 25 ezer életet követelő gázai háború ne szélesedjen regionális összecsapássá - az eszkaláció veszélye a libanoni bázisú Hezbollahhal és a jemeni hútikkal a legnagyobb jelenleg.

Vasárnap volt száz napja az október 7-i Hamász-terrortámadásnak Izrael ellen, melyben 1200-an haltak meg. Azóta 6,6 milliárd dollárt költött Izrael extra védelmi kiadásokra a nemzeti bank adatai szerint: többek között a határok megerősítésére és a gázai és a libanoni határ közeléből biztonsági okokból evakuált százezernyi civil elhelyezésére.