A Fides nem viccelt, általános sztrájkot hirdetett meg

külföld
január 15., 12:56

Általános sztrájkba kezdtek az orvosok és a fogorvosok hétfőn Szlovéniában, mert nem történt előrelépés a bérrendezés terén, jelentette a szlovén közszolgálati televízió. A sztrájkot azután hirdette meg az orvosok és fogorvosok szakszervezete (Fides), hogy a múlt keddi egynapos figyelmeztető sztrájk nem vezetett eredményre. A munkabeszüntetés addig tart, amíg nem születik egyezség.

Egy megállapodás értelmében, amelyet a Fides még az év elején írt alá a kormánnyal, a közszféra egységes bérrendszerében külön pillért állapítanának meg az egészségügyi dolgozók számára. Ez része a közszféra szélesebb körű reformjának, amit a kormány januárra ígért, de az augusztusi hatalmas áradások miatt egyelőre nem készült el vele. A kormány egyéves halasztást kért a szakszervezetektől, de az orvosok ezt nem fogadták el.

A szakszervezet emellett követeli az orvosok bérének az általános közszféra bérrendszerétől elkülönített és független módon történő szabályozását, amely legkésőbb 2024. július 1-jétől lépne érvénybe.

A ljubljanai onkológiai intézetben tartott hétfői nagygyűlés után Ana Lina Vodusek, a Fides sztrájkbizottságának tagja a sajtónak elmondta, azonnal változásokra van szükség, és a kormánynak egyenrangú partnerként kell kezelnie az orvosokat. Hozzátette: "az egészségügyben nem igazán történt semmi", emiatt pedig számos dolgozó távozik az állami rendszerből. A kormány vasárnap felszólította a szakszervezetet, hogy függessze fel a sztrájkot, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Hétfőtől az orvosok csak sürgősségi eseteket látnak el, nem sürgős ellátásban csak a terhes nők, a gyermekek és az idősek részesülnek. A sztrájk kezdetekor a legtöbb kórház jelezte: a nem sürgős orvosi szolgáltatásokat törölték, vagy későbbi időpontra halasztották. (MTI)