A kínai hadsereg az amerikai tiltás ellenére is hozzájut a fejlett nyugati technológiához

külföld
január 15., 08:30

Kínai katonai szervek, állami mesterségesintelligencia-kutatóintézetek és egyetemek az elmúlt évben kis tételben vásároltak Nvidia chipekből, pedig ezen eszközök kínai exportját az Egyesült Államok betiltotta, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: JONATHAN RAA/NurPhoto via AFP

A nagyrészt ismeretlen kínai beszállítók eladásai a lap szerint rávilágítanak arra, hogy Washingtonnak a tiltások ellenére is nehézséget okoz, hogy teljesen elvágja Kína hozzáférését a fejlett amerikai technológiához, amit a haditechnika és a mesterséges intelligencia területén a legjobbnak tartanak. A csúcskategóriás amerikai chipek vásárlása vagy eladása nem illegális Kínában, és a nyilvánosan elérhető pályázati dokumentumok azt mutatják, hogy a korlátozások bevezetése óta kínai szervezetek tucatjai vásároltak eszközöket.A Reuters vizsgálata szerint sem az Nvidia, sem a vállalat által jóváhagyott kiskereskedők nem szerepeltek az azonosított beszállítók között. A lap szerint egyrészt kialakult a chipek másodpiaca, másrészt kínai kereskedők azt mondták, hogy felvásárolják a nagy amerikai cégek által fel nem használt készleteket, harmadrészt pedig indiai, tajvani és szingapúri cégeken keresztül importálják a technológiát.

A vásárlók között voltak elit egyetemek, valamint két, az amerikai exportkorlátozások hatálya alá eső szervezet - a Harbin Institute of Technology és a University of Electronic Science and Technology of China - is, ezeket azzal vádolták, hogy az amerikai nemzeti érdekekkel ellentétes katonai szervvel állnak kapcsolatban.