Kezeletlen tüdőgyulladásban meghalt egy fehérorosz politikai fogoly

külföld
január 15., 20:27

A Vjaszna Emberi Jogi Központ bejelentette, hogy kezeletlen tüdőgyulladásban meghalt Vadzim Hraszko bebörtönzött fehérorosz ellenzéki aktivista.

A jogvédő szervezet szerint az 50 éves férfit, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bírálóját csak akkor vitték kórházba, amikor már menthetetlen volt. Január 9-én halt meg, a temetését pénteken tartották Minszkben.

A Vjaszna szerint Hraszko a negyedik fehérorosz politikai fogoly, aki meghalt a börtönben azóta, hogy Lukasenka vitatott győzelme a 2020-as választásokon heves tüntetéseket váltott ki.

Tüntetés Krakkóban a fehérorosz diktatúra ellen 2020. augusztus 12-én.
photo_camera Tüntetés Krakkóban a fehérorosz diktatúra ellen 2020. augusztus 12-én. Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Az informatikus Hraszkót augusztusban ítélték 3 év munkatáborra azért, mert adományokkal támogatott a hatalom által szélsőségesnek minősített ellenzéki csoportokat.

A hatalom bűncselekményeit dokumentáló Vjaszna Központ adatai szerint több mint 1400 politikai fogoly van Fehéroroszországban, sokan közülük azért, mert részt vettek az elcsalt elnökválasztás utáni tüntetéseken.

A Vjaszna szerint a politikai elítélteket nyomorúságos körülmények között tartják fogva, és a számuk egyre nő. Hraszko egy Vityebszk melletti büntetőtelepen raboskodott, ahol egy szabadult rab beszámolója szerint sárga megkülönböztető jel viselésére kötelezik a politikai elítélteket, és a fegyőrök gyakran verik és megszégyenítik őket.

Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető az újabb haláleset miatt azzal vádolja Lukasenka „bűnös rezsimjét”, hogy direkt hagyja meghalni a beteg foglyokat. (MTI)