Gondozóotthonba kerülhet Josef Fritzl, aki 24 évig tartotta fogva lányát

külföld
január 16., 06:29

Kikerülhet a szigorúan őrzött börtönből az osztrák szexuális bűnöző, Josef Fritzl, aki 24 évre egy pincébe zárta és többször megerőszakolta lányát, írja a BBC. Vérfertőző viszonyukból hét gyermek is született.

Josef Fritzl 2009-ben
photo_camera Josef Fritzl 2009-ben Fotó: Helmut Fohringer/AFP

A most 88 éves Fritzl 2009-ben kapott életfogytiglani börtönbüntetést. Az ORF osztrák közszolgálati televízió jelentése szerint a demenciában szenvedő Fritzlről készült új pszichiátriai jelentés alapján már nem jelent veszélyt a társadalomra.

Fritzlt a Krems an der Donau városában található Stein börtönben, a mentálisan zavart elmeállapotú bűnözők számára fenntartott szigorúan őrzött intézményben tartják fogva. Ausztriában az életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek 15 év letöltése után kérhetik feltételes szabadlábra helyezésüket, e törvény értelmében Fritzl idén feltételesen szabadlábra helyezhető.

Jogi szakértők szerint a feltételes szabadlábra helyezés is szóba jöhet, ami azt jelenti, hogy Fritzl, aki azóta nevet változtatott, gondozóotthonba. 2022-ben egy tartományi bíróság úgy ítélte meg, hogy Fritzl már nem veszélyes, és áthelyezhető egy normál börtönbe. A bécsi felsőbb tartományi bíróság azonban ezt nem hagyta jóvá.

Az Amstetten városában 2008-ban kirobbant ügyet Ausztria bűnügyi történelmének egyik legsúlyosabb ügyeként jellemezték. Fritzlt egyik gyermekének gondatlanságból elkövetett meggyilkolásáért, nemi erőszakért, vérfertőzésért és lánya rabszolgasorba taszításáért ítélték el. Lánya és gyermekei azóta új személyazonosságot vettek fel.