WHO: 1,4 millió európai életét mentettek meg a koronavírus elleni védőoltások

járvány
január 16., 13:18
Pfizer gyerekeknek Berlinben
photo_camera Pfizer gyerekeknek Berlinben Fotó: HANNIBAL HANSCHKE/AFP

Több mint 1,4 millió, elsősorban idősebb ember életét mentették meg a koronavírus elleni védőoltások Európában - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója kedden. Hans Kluge hozzátette: a vírus nem fog eltűnni.

A WHO 2023. december 19-én közzétett adatai alapján az európai régióban - beleértve Oroszországot és több volt szovjet tagköztársaságot is - több mint 277,7 millió koronavírusos esetet regisztráltak, illetve több mint 2,2 millió halálesetet.

Ahogy az emberek megtanulnak együtt élni a Covid-19-cel, illetve más légzőszervi megbetegedésekkel, elengedhetetlen, hogy legalább a kórokozóknak jobban kiszolgáltatottak időre beadassák maguknak a koronavírus és egyéb ilyen jellegű megbetegedések ellen kifejlesztett oltásokat - mondta koppenhágai sajtótájékoztatóján Kluge, aki azt a kevéssé újszerű tanácsát is megosztotta, hogy télen fokozottan óvatosnak kell lenni ezekkel.

Hans Kluge
photo_camera Hans Kluge Fotó: JACK GUEZ/AFP

Európának mindenképpen folytatnia kell befektetéseit az egészségügyi szektorban, illetve javítania kell az egészségügyi dolgozók helyzetén, és elejét kell vennie, hogy hiány alakuljon ki az alapvető fontosságú gyógyszerekből - szögezte le. Aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt, hogy szerinte az egészségügy kérdése lekerült a politikai napirendről, és aláhúzta: a világ ezzel azt kockáztatja, hogy készületlenül éri egy újabb vészhelyzet, akár a Covid-19 egy újabb, veszélyesebb variánsa vagy más, eddig ismeretlen kórokozó formájában - idézi az MTI.

Nemrég írtunk róla, hogy egyre inkább úgy tűnik: semmi sem lesz a WHO évek óta tervezett világjárvány-szerződéséből.