Az Egyesült Államok újra terrorcsoportnak minősítette a hútikat

külföld
január 17., 19:39

Az Egyesült Államok újra „globális terroristává” minősíti a jemeni húti lázadókat, közölte kedden Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó. A BBC híre szerint Sullivan elmondta, a kereskedelmi hajózás ellen elkövetett folyamatos támadásokra reagálva nem tehetnek mást.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A döntés értelmében az amerikai pénzintézeteknek be kell fagyasztaniuk a hútik eszközeit, tagjait pedig kitiltják az Egyesült Államokból. A határozat 30 nap múlva lép hatályba.

A lépés ellentétes Antony Blinken külügyminiszter 2021-es döntésével, amely nyomán a hútik lekerültek az Egyesült Államok globális terroristalistájáról (SDGT).

Nyilatkozatában Jake Sullivan kifejtette, a közelmúltban a Vörös-tengeren elkövetett húti támadások „a terrorizmus tankönyvi definíciójának felelnek meg”.

„Ha a hútik abbahagyják a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben elkövetett támadásaikat, az Egyesült Államok újraértékeli ezt a megjelölést.”

A hútik a Trump-kormányzat utolsó napjaiban kerültek fel az SDGT-re, és a külföldi terrorszervezet megjelölést is kirótták rájuk. 2021-ben, nem sokkal Joe Biden elnök beiktatása után ezt a döntést Blinken, az újonnan beiktatott külügyminiszter a jemeni emberek súlyos humanitárius helyzetére hivatkozva visszavonta.

A hútik novemberben kezdték el támadni a kereskedelmi hajókat, mondván, Izrael gázai katonai műveletére reagálnak. Azóta a csoport több tucat támadást intézett a Vörös-tengeren, a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán áthaladó kereskedelmi hajók ellen. Válaszul az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság január 11-én légicsapások sorozatát indította különböző húti célpontok ellen.