Az ellenzéki pártok nem szerveztek előválasztást, és talán már el is késtek vele

POLITIKA
január 17., 07:18

Az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni sem az önkormányzati választásokra történő közös fővárosi listaállításról, sem a kerületi főpolgármesterek személyéről, sem az esetleges előválasztások megtartásáról, sőt egy jó hónapja nem is tárgyaltak egymással ilyesmiről - derül ki a Telex cikkéből.

Az egész fővárosban egyetlen kerület van, az ötödik, ahol a három ellenzéki jelölt legalább egyetért abban, hogy szeretne előválasztást. Itt viszont az ennek technikai megszervezésére felkért aHang nevű civil szervezet mondta azt, hogy január közepén már késő van, így nem kívánnak részt venni.

A hivatalos kampányidőszak április 20-án indul, egy Telexnek nyilatkozó ellenzéki politikus szerint legkésőbb márciusban lehetne megrendezni az előválasztást, de ehhez már el is kéne kezdeni a szervezést. Csakhogy a pártok még az előválasztás legalapvetőbb kereteiben sem tudtak megegyezésre jutni. A Momentum például online szavazást is szeretne, a DK ezt mereven elutasítja.

Miközben még csak nem is tárgyalnak az előválasztásról, jó pár budapesti helyen nem tudták letárgyalni a koordinált indulást, és egymásra indítanak jelölteket (akiket persze még lesz idő adott esetben visszaléptetni.)

A legnyilvánvalóbb a DK-Momentum versengés. A DK a meglévő 6 mellé további 4 polgármesteri széket szeretne Budapesten, a 2 polgármestert adó Momentum pedig 11 kerületben jelentett be eddig önálló polgármesterjelöltet.

Két kerület van, amihez egyelőre mindkét versengő ellenzéki párt ragaszkodik: Csepel és Budafok-Budatétény, pedig mindkettő nyerhető lehetne az ellenzéknek. Csepelen fideszes belháború zajlik, és a fideszes polgármester várhatóan függetlenként indul fideszes ellenjelölttel, a XXII. kerületben meg legutóbb csak 300 szavazattal kapott ki a közös jelöltként induló momentumos.

Amikor a Telex körbekérdezte a pártokat az előválasztásról, a Momentum és a Párbeszéd írta azt vissza, hogy nyitott lenne rá. A DK nem is reagált, az MSZP szerint már késő lenne belevágni, az LMP elutasítja a gondolatot is.

Ha nem lesz előválasztás, akkor maradnak a tárgyalások a jelöltekről. Ezeket bonyolítja, hogy a pártok azt sem tudják, közös listán induljanak-e. A DK, az MSZP és a Párbeszéd szóban ezt favorizálnák, a Momentum és az LMP egyelőre inkább külön indulna.