Azzal gyanúsítják az olasz kulturális államtitkárt, hogy lopott barokk festményt rejteget, amibe belefestettek egy fáklyát, hogy ne ismerjék fel

bűnügy
január 17., 08:56
photo_camera A sztoriban főszerepet játszó festmény, a Szent Péter elfogása, a bal felső sarokban az inkriminált fáklyával.

Az olasz köztévé egyik tényfeltáró műsorában azzal gyanúsították meg Vittorio Sgarbi kulturális államtitkárt, hogy egy olyan festmény van a birtokában, amit 2013-ban egy olaszországi kastélyból loptak el.

Sgarbi ismert műkritikus, műkereskedő, önkormányzati vezető és főleg szabadszájúságáról ismert tévés személyiség volt, már jóval a kormányzati szerepvállalása előtt. A kilencvenes évek óta számít sztárműsorvezetőnek, a védjegye a beszólogatás, a véletlen szerencséje pedig az, hogy a családneve a "beszólás, durvaság, szemtelenség" jelentésű sgarbo szó többesszáma.

photo_camera Vittorio Sgarbi magyaráz.

A sztori másik főszereplője egy festmény. Caravaggio egyik tanítványa, a sienai manierista Rutilio Manetti 1637 és 39 között festette azt a “Szent Péter elfogása” című képet, ami 2013-ig egy piemonti kastélyban volt megtekinthető. A köztévé “Report” című műsorában Margherita Buzio, a kastély tulajdonosa elmesélte, hogy nem sokkal azelőtt, hogy a képet a keretéből kivágva ellopták volna, meglátogatta Sgarbi egyik barátja, és jelezte, hogy érdekelné a kép.

Az olasz rendőrség január 12-én három, Sgarbi érdekeltségébe tartozó ingatlant kutatott át. Ro Ferrarese településen, a család tulajdonában lévő házban, ahol a családi alapítvány műgyűjteményének jó pár darabját tárolják, megtalálták a Manetti-festményt. A rendőrségi gyanúja szerint a kép először is csalárd módon került Sgerbi birtokába, hogy ezek után a mű beazonosíthatóságának megnehezítésére egy restaurátor utólag egy fáklyát fessen az egyik sarkába.

A képet 2021-ben kiállították egy luccai tárlaton, a tulajdonosaként Sgarbit megjelölve. A politikus most azt állítja, hogy a képet ő maga adta át a rendőrségnek, hogy azok azonosíthassák. Sgarbi védekezése az, hogy tényleg ez az eredeti Manetti-mű, csakhogy ez több mint húsz éve az ő birtokában van. És az a kép, amelyikről a hatóságok 11 éve állítják, hogy az eredeti volt, és amit a Milánó melletti kastélyból loptak el, valójában hamisítvány volt. Sgarbi verziója szerint a képhez úgy jutott hozzá, hogy találta. Igen, találta, nem is akárhol, hanem egy villában, amit az anyja vásárolt neki ajándékba a Rómától 100 kilométerre eső Viterbóban. Ami a fáklyavádat illeti, a nyomozás alanya azt állította, hogy Manetti imádott "mindenhová odafesteni egy fáklyát."

Sgarbi ellen egyébként egy másik, ettől teljesen független rendőrségi eljárás is folyik műkincsügyben. A politikus-műkereskedő a gyanú szerint engedély nélkül vitte külföldre és próbálta eladni Valentin de Boulogne egyik 5 millió euró értékűre becsült festményét, amit a francia rendőrség 2021-ben foglalt le Monte Carlóban.

Az olasz parlamentben napok óta téma a harsány, beszólós természetéről ismert politikus ügye, az Öt Csillag mozgalom már bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt fog benyújtani ellene.

(via The Art Newspaper, BBC)