Egyhangúlag szavazta meg a lengyel parlament, hogy hozzanak létre vizsgálóbizottságot Pegasus-ügyben

külföld
január 17., 20:44

Különbizottság vizsgálhatja ki Lengyelországban, hogy visszaéltek-e a Pegasus kémszoftverrel – adta hírül az MTI. A testület felállításáról szerdán döntött egyhangúlag a lengyel parlament alsóháza, miután korábban több információ is megjelent, melyek szerint ellenzéki politikusokat is megfigyelhettek.

photo_camera Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance via AFP

A bizottság feladata, hogy megvizsgálja a Pegasus felhasználásával végzett operatív és nyomozói tevékenységek jogszerűségét, amik 2015 novemberétől az előző PiS-kormányok idején zajlottak. A bizottság azzal is foglalkozik, hogy ki a felelős a Pegasus lengyelországi beszerzéséért.

A parlament elutasította a PiS módosító javaslatát, melynek értelmében a vizsgált időszakot kiterjesztették volna a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormányzásának 2007–2015 közötti időszakára is. Michal Wójcik, a javaslatot a PiS részéről előterjesztő képviselő azzal érvelt, hogy a PO-PSL kormányzása idején gyakrabban folyamodtak lehallgatáshoz, és ehhez a Pegasushoz hasonló szoftvert alkalmaztak.

A lengyel szenátus tavaly szeptemberben hozta nyilvánosságra a kémprogram vizsgálatának eredményeit, ami szerint a szoftvert használók „súlyosan megsértették az alkotmányos normákat”, amikor politikai célokra használták az eszközt, és emiatt az akkori választások is tisztességtelenek voltak.