Háziorvosát és ügyvédjét is felhívta megrendezett halála után, ez lett a veszte

bűnügy
január 17., 17:12

Igazi kriminalisztikai csemegéről számolt be a Zsaru Magazin: élő halottat fogtak a rendőrök.

A sztori főszereplője L. Gábor, akit elsőfokon 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítéltek közokirat-hamisítás, csalás és pénzmosás miatt. Az ügy később másodfokra került, azonban tárgyalást már nem tartott az illetékes Debreceni Ítélőtábla, mert értesítették, hogy L. Gábor meghalt.

Az elsőfokon eljáró bírónő azonban ekkor gyanút fogott, és megkérte a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központot, hogy kérjen hivatalos tájékoztatást az ausztriai halálesetről. A válaszból kiderült, hogy L. Gábor nevű ember nem halt meg a halotti anyakönyvi kivonat kiállításának napján Ausztriában.

A magyar rendőrség nyomozni kezdett L. Gábor után. Kiderült, hogy hivatalos halála után felhívta a háziorvosát és az ügyvédjét is. Utóbbitól megszerezték osztrák mobilszámát, így azonosítani tudták, amikor L. Gábor 2023. novemberében megérkezett Magyarországra.

Nem sokkal később L. Gábor egyik ismerősétől a férfi autójának rendszámát is megtudták a rendőrök, így december 6-án egy érdi szupermarket parkolójában el tudták fogni.

L. Gábor elfogása
photo_camera L. Gábor elfogása Forrás: Police.hu

L. Gábor vallomásában azt állította, hogy a halotti anyakönyvi kivonatot a dark webről rendelte, 1500 euróért. A dokumentumot egy budapesti barátjának küldte el, aki aztán elkészíttette a hiteles magyar fordítását, és benyújtotta a kormányhivatalnak.

A megkerült halott már újra élőként szerepel az anyakönyvi nyilvántartásban. Korábbi büntetőügye másodfokon folytatódik, a tárgyalást letartóztatásban várja. Emellett egy új eljárás is indult ellene, közokirat-hamisítás miatt.