Megsemmisül a Holdra küldött, útközben meghibásodott Peregrine szonda

TUDOMÁNY
január 17., 17:48

Irányítói a Föld légkörébe küldik a meghibásodott Peregrine szondát, hogy elégjen, és befejezze világűrbeli útját.

A tervek szerint ez magyar idő szerint csütörtökön, a késő esti órákban valósul majd meg. A meghatározott becsapódási hely Ausztrália északi partvidéke közelében, a Csendes-óceán Korall-tenger peremtengerében lesz. Oda a szonda nagyobb darabjai hullanak majd, a többi része el fog égni a légkörben.

A Peregrine szondát január 8-án indították el. A floridai Kennedy Űrközpontból startoló, Weöres Sándor egyik versét is szállító szonda 50 év óta az első volt, ami a Holdra tartott. A misszió céljairól a Qubit írt részletesen.

A Peregrine szonda kilövése január 8-án
photo_camera A Peregrine szonda kilövése január 8-án Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

A szondának már nem sokkal a felszállás után problémája akadt, nem tudta napelemeit a Nap felé fordítani. Ezt ugyan még ki tudták javítani üzemeltetői, az Astrobotic vállalat munkatársai, hamarosan azonban felfedezték, hogy a meghajtórendszerben is hiba van.

A hajtóanyag szivárgását már nem tudták megállítani, így minden remény elszállt, hogy a szonda a Hold közelébe érjen. Az Astrobotic ezért úgy döntött, hogy a meghibásodott űreszközt a Föld légkörébe vezérli. A szondával együtt elégnek majd közel 70 embernek a hamvai és DNS-mintái is. A fedélzetén van többek között a 2001: Űrodüsszeia szerzőjének, Arthur C. Clarke-nak a földi maradványa is.

A NASA az űrmisszió kudarcát követően bejelentette, hogy 2026-ra halasztja asztronautái holdra szállását.

(via MTI)