Milliárdokat kaptak munkahelyteremtésre, most kirúgják a vendégmunkásokat betanító magyarokat az akkuipari gyártótól

belföld
január 17., 07:28

A dél-koreai Bumchun korábban többmilliárdos állami támogatást kapott, amiért munkahelyeket teremt, de ahogy a 24.hu írja dolgozói beszámolók alapján, a cég most úgy döntött, megválik több tucat magyar dolgozójától, beszámolók szerint azért, hogy helyettük vietnámiakat alkalmazzon. Mindez Nógrádban, ahol az országban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta.

photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter, Ri Ki Jeon, a dél-koreai Bumchun Precision Co. Ltd. elnöke és Csö Kju Szik, Dél-Korea budapesti nagykövete beszélget a Bumchun Precision Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 24-én.
Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A dél-koreai Bumchun salgótarjáni üzeméből december óta 60 dolgozót küldtek el. A cég elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket, 2020 óta Magyarországon is. A 24.hu azt írja, az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított jellegű munkát végeztek, és jellemzően nem a vállalat saját alkalmazottai voltak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket. Azután küldték el őket, hogy a Bumchunhoz a 2023 végén vietnámi vendégmunkások érkeztek, akiket egyébként a magyar dolgozók tanítottak be.

Az egyik elbocsátott magyar, aki tavaly június óta gépkezelőként dolgozott a Bumchun üzemében, a 24.hu-nak azt mondta, úgy tudja, a leépített dolgozók, akárcsak ő, kölcsönzött munkások voltak, első körben őket rostálta ki a vállalat.

„A vietnámi vendégmunkások 2023 decemberétől érkeztek a gyárba, nekünk kellett betanítani őket az összeszerelő részlegen. Eleinte nem tudtuk, hogy a mi helyünkre jönnek, csak sejtettük, mivel a részlegen ennyi ember munkájára nincs szükség. Ám decemberben még a menedzsment cáfolta, hogy bárkit elküldenének. Így arra nem számítottunk, hogy pont január elején küldenek el minket, amikor az üzemleállások miatt nagyon nehéz máshol elhelyezkedni” – mondta, és hozzátette, amikor közölték velük, hogy elbocsátják őket, a konkrét okot nem fejtették ki, csak annyit mondtak, hogy létszámleépítés van.

10:43 - Frissítés:

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki, miszerint kivizsgálja a Bumchun Precision Hungary Kft. „esetében kialakult helyzetet”. Azt írják, hogy „a magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el”. A közleményt azzal zárták, hogy „a kidolgozás és elfogadás alatt álló, az új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják”.