Mostantól minden moszkvai orvos köteles hangfelvételt készíteni a betegével folytatott beszélgetéseiről

külföld
január 17., 09:43

Egy decemberben megszavazott moszkvai önkormányzati rendelet értelmében idéntől a fogorvosokat kivéve a város összes orvosa köteles hangfelvételt készíteni az összes beteglátogatásról. Ezt a gyakorlatban úgy kell érteni, hogy amint a beteg belépett a rendelőbe, az orvosnak el kell indítania a felvételt, és a betegek nem kérhetik, hogy állítsa le azt.

Nem mindenkit nyugtatott meg teljesen az a hivatalos állítás, miszerint a betegek jogai ezzel nem sérülnek, mivel a felvételeket biztonságos szervereken tárolják, és egy hónap elteltével megsemmisítik, mindezt ráadásul olyan rendszerben, hogy sem az orvosok, sem a betegeik nem lesznek beazonosíthatóak. Ha ez igaz lenne, akkor ugye eleve nem lenne semmi értelme az egésznek.

A hivatalos indoklás szerint a lépés igazi célja az, hogy javítson az orvos-beteg-kommunikáció színvonalán és biztonságosabbá tegye a viziteket mind a betegeknek, mind az orvosoknak. Az önkormányzat egészségügyi osztálya szerint sok beteg és orvos panaszkodott arra, hogy a vizitek során a másik fél nem beszél megfelelő stílusban vele, a felvételekkel ezen változtatnának. Mármint hivatalosan, miközben azt is állítják, hogy be sem lehet majd azonosítani, ki beszél, és mikor.

A hivatalos verzió szerint a városi hatóságok csak meghajoltak a szakma akarata előtt, ugyanis ezt az egészet nem ők találták ki, hanem maguk a városi egészségügyi intézményeinek kérték meg őket, hogy kötelezzék őket anonimizált hangfelvételek készítésére.

Az önkormányzat e.ü. osztálya kommunikációs kézikönyvet állított össze az orvosoknak arról, hogy milyen stílusban ajánlott kommunikálniuk a páciensekkel. Vannak benne általánosságok - hogy ne beszéljenek magas lóról a betegekkel, ne kritizálják se a pácienseket, se a kollégáikat, se a feletteseiket és ne használjanak összetett kifejezéseket. De van benne egy konkrét lista is a kerülendő kifejezésekről, szófordulatokról, benne olyanokkal, mint a “lehetetlen”, a “szedje össze magát!”, az “elég volt” és a “mi a baj magával?”

Az még az oroszoknak is zavaros, hogy mi ez az egész. A Meduza cikke szerint az adott intézmény orvosigazgatója fog kiválasztani bizonyos felvételeket, amiket egy szakirányú képzésben részesült munkatárs fog értékelni. Az azonban nem világos, hogy anonimizált felvételek esetében ennek mi értelme. Az anonimizálás itt persze azzal a megszorítással értelmezendő, hogy saját kollégáik hangját biztosan felismerik.