Itt az év első kormányinfója

január 18., 11:00

Aki megfelel a menekültstátusz feltételeinek, annak Magyarország megadja

A rákosrendezői beruházással kapcsolatban mit garantál a befektető, kérdezi a 444 tudósítója, Molnár Kristóf. Gulyás Gergely szerint erről még folynak a tárgyalások, a nemzetközi szerződésben benne lesz, hogy a befektető mekkora beruházást hoz, magyar részről pedig az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket. Részleteknél még nem tartanak.

Mi indokolja az idegenrendészeti törvény módosítását, ami alapján belügyminisztériumi engedéllyel igazolhatnak harmadik országbeli játékosokat a sportklubok, miközben harmadik országbeli állampolgár közül mások nem nyújthat be tartózkodási engedély iránti kérelmet január 1. és február 29. között? Gulyás Gergely szerint az átigazolási időszak sajátosságai indokolják ezt a kivételt. A miniszter szerint világszerte megfigyelhető trend a sportban, hogy a világ minden részéről igazolnak a csapatok.

Felmerülhet olyat helyzet, hogy a magyar kormány segít lengyel politikusoknak úgy, mint a volt macedón miniszterelnök Nikola Gruevszkinek, akinek menedékjogot adott Magyarország? Gulyás Gergely általánosságban azt válaszolta, hogy ha valaki megfelel a menekültstátusz feltételeinek, annak meg kell azt adni, függetlenül attól, hogy mi a foglalkozása.

Tudósítónk arról is kérdezett, hogy Lázár János azt mondta, minden település lakóinak alkotmányos alapjoga, hogy vezessen oda busz vagy vonat - ez azonban négy magyar településre nem igaz. Gulyás Gergely elmondta, jelezni fogja ezt Lázár János közlekedési miniszternek.