Bár Lázár azt mondta, minden települést elér ma a MÁV vagy a Volán, mi találtunk négy olyat, amit biztosan nem

közlekedés
január 17., 09:56

A Volán és a MÁV együttesen minden települést elér ma, és ez így marad a jövőben is” - mondta Lázár János január 9-ei, tarifareformról szóló sajtótájékoztatóján.

Már a mondat elhangzásakor gyanítottam, rövid kutatómunka után pedig meg is bizonyosodtam róla, hogy a közlekedési miniszter állítása ugyan rendkívül közel áll a valósághoz, azt azonban mégsem fedi.

A közel 3200-ból négy olyan települést is találtam, ahol nincs helyközi közlekedés: Iborfiát, Kaszót, Nemesmedvest és Tornakápolnát.

A térkép bal oldalán, felülről lefelé haladva Nemesmedves, Iborfia és Kaszó. A jobbfelső sarokban pedig Tornakápolna.
photo_camera A térkép bal oldalán, felülről lefelé haladva Nemesmedves, Iborfia és Kaszó. A jobb felső sarokban pedig Tornakápolna. Forrás: Google Maps

Az ország legkisebbje

Az egyik ilyen falu Iborfia, ami a legfrissebb népszámlálási adatok alapján 13 lakosával az ország legkisebb lélekszámú települése is egyben. A Zala megyei falu a Göcsejben található, Zalaegerszegtől 18 kilométernyire délnyugatra. Annyira zsákfalu, hogy országos közút nem is vezet oda, csupán két alsóbbrendű, számozott út Lickóvadamos és Petrikeresztúr irányából.

Utóbbi faluhoz köt egyébként életem egyik legszürreálisabb élménye. Tavaly nyáron, a Dél-dunántúli Kéktúrát járva szerettem volna bivakolni a petrikeresztúri temetőben, azonban a polgármester kérésére végül a faluház nyitott pajtájában feküdtem le aludni.

Álmomból nem sokkal később két felém közelítő zseblámpa fénye ébresztett. Reflexből felkiáltottam, mire a zseblámpás ismeretlenek még nálam is jobban megijedtek, és „baszdmeg, itt van valaki” felkiáltással elfutottak. Mai napig nem tudom, kik voltak, és mit kerestek.

Iborfián ezzel szemben sajnos még nem jártam, azonban az internetet böngészve számos érdekességet találtam a faluról. 2006-ban például azért került be az országos hírekbe, mert az önkormányzati választáson történelmet írt: 100 százalékos volt a részvétel, 10-ből 10 lakos elment szavazni.

A 10 évvel későbbi kvótanépszavazás érvénytelensége sem Iborfián múlt, a falu ismét hozta a 100 százalékot, a kormány szóhasználata szerint mindenki „nemet mondott a kényszerbetelepítésre”. Erről a sztoriról egyébként még dokumentumfilm is készült.

photo_camera Forrás: Iborfia

Iborfiát Lakatos József vezeti. A polgármester telefonban megerősítette nekem, hogy hozzájuk sem busz, sem vonat nem jár.

„Sosem volt nálunk Volán, mert szűk, csupán 3 méter széles a bevezető út, nem fér el rajta a busz.”

Lakatos elmondta, hogy az iborfiaiak vagy saját autóval járnak, vagy a falugondnok segítségét veszik igénybe. A falugondnok egyfajta logisztikai mindenes: bevásárol a rászorulóknak és orvoshoz szállítja az időseket. Emellett lehet gyalogolni is, a legközelebbi buszmegálló csak 2 kilométerre van. Lakatos szerint néha ezzel az opcióval is élnek a helyiek.

Ahová már a kisvasút sem jár

Iborfiához hasonló helyzetben van a Somogy megyei Kaszó. A falvat minden irányból erdők veszik körbe, a legközelebbi településig, Somogyszobig is közel 10 kilométert kell autózni. Kaszó elsősorban erdőgazdaságáról és vadászati lehetőségeiről ismert.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.