Franciaországban elfogták a bombafenyegetések százaiért felelős telefonbetyárt: egy 13 éves fiút

külföld
január 18., 20:16

Franciaország nyugati részén elfogtak egy 13 éves fiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly ősz óta bombafenyegetések százaiért felelős – közölte a rennes-i ügyészség, ami a telefonbetyár ellen büntetőeljárást indított.

A gyereket azzal vádolják, hogy Franciaország szerte bombafenyegetések százait jelentette be főleg különösen repülőterek, bíróságok és egyetemek ellen. Beismerte, hogy játékból cselekedett mindenféle politikai vagy vallási indíték nélkül.

A fiú külföldi hálózaton keresztül tette a bejelentéseket. A rendőrség először az egész családot őrizetbe vette, de a szülőket és a fivéreket később elengedték, mert nem találták bizonyítékát annak, hogy közük lett volna az ügyhöz.

A sorozatos bombafenyegetések az ősszel komoly fennakadásokat okoztak Franciaországban. A repülőterek elleni bombafenyegetések napokra megbénították a légikikötők forgalmát.

A hívások egy tanár elleni halálos iszlamista támadás és a gázai övezeti háború kitörése után kezdődtek el, de a hatóságok nem tudtak megállapítani kézzelfogható fenyegetést vagy politikai indítékot a háttérben.

A hatóságok kezére került diákot legalább 380 bombafenyegetéssel vádolják – írja a Le Parisien. Philippe Astruc illetékes ügyész szerint a fiúhoz terhére rótt bejelentések közül igazolhatóan többek között a rennes-i pályaudvar és az Ouest France regionális lap szerkesztősége ellen december 28. és január 10. közötti időszakban elkövetett bombafenyegetéseket tudják kötni. A súlyos személyiségzavarral küzdő diák ellen már korábban hoztak egy egyéves nevelési rendszabályt. (MTI)