Csak 3 gyerekügyelet marad Pest megyében, a felnőtt ügyeletek 80 százaléka megszűnik

belföld
január 18., 10:18

Februártól Pest megyében is megváltozik a háziorvosi ügyeleti rendszer, írja az Rtl.hu. A mostani 51 ügyeleti pontból mindössze 11 olyan marad, ahol egész éjjel lesz ellátás. Gyermek háziorvosi ügyelet pedig az egész megyében mindössze 3 városban lesz.

Pomázról a jövő hónaptól 40 kilométert kell utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz kell vinni a gyereküket. A városi háziorvosi ügyelet eddig 42 ezer embert látott el, nemcsak a pomáziakat, hanem a környékbelieket is, ide jártak Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról. A polgármester szerint régóta és jól működött a rendszer, az ügyeleti ellátás februárban mégis megszűnik. Jövő hónaptól a felnőtteknek Szentendrére, a beteg gyerekekkel Vácra kell menni. Vác mellett Pest megyében két helyen, Érden és Cegléden lesz gyerekügyelet. A megyében 1,3 millióan élnek, a népszámlálás adatai szerint ebből mintegy 250 ezren 18 év alattiak.

Az RTL arról is ír: az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője szerint egyre több helyen gond az is, hogy az ügyeletben lévő háziorvosokat küldik ki a mentővel sürgős esetekhez.

Az ügyeleti ellátás februártól nemcsak Pest, hanem Fejér megyében is megváltozik. Az átszervezéssel kapcsolatban a mentőszolgálat az RTL megkeresésére azt írta: „az eddiginél jobb rendszert építenek”, állításuk szerint február 1-től javulás lesz tapasztalható az ellátás színvonalában és a hozzáférésben is.