Megvonták a mentelmi jogot a szejmben égő hanukagyertyát poroltóval megtámadó szélsőjobbos képviselőtől

külföld
január 18., 06:31

Elindulhat a büntetőeljárás Grzegorz Braun, a Konföderáció nevű szélsőjobboldali lengyel pártszövetség orosz- és királypárti képviselője, Grzegorz Braun ellen - jelentette a BBC. A lengyel parlament ugyanis megvonta a politikus mentelmi jogát. Braun világszerte felháborodást keltett, amikor december közepén a lengyel parlament, a szejm épületében szürreális antiszemita akciót hajtott végre.

photo_camera Braun az akciója után

A parlament egyik forgalmas közlekedőterében egymás mellett állt az advent miatt elhelyezett karácsonyfa és a zsidó hanuka tiszteletére felállított gyertyatartó. Utóbbi előtt egyszer csak megjelent Braun piros poroltóval a kezében. Majd fogta magát, és a helyiséget porfelhőbe burkolva eloltotta a gyertyát. Az akciója után a hanuka ünnepét "sátáninak" nevezte, és arról beszélt, hogy csak a "normalitást" állította helyre.

A parlamenti ülést egy időre meg is szakították az események miatt. Az akciót az összes fontos párt elítélte, Szymon Holownia házelnök pedig, amellett, hogy kizárta Braunt a keddi ülésről, azonnal feljelentést tett az ügyészségen.

link Forrás

Braun esetében a ”szélsőséges” jelző a legkevésbé sem címkézés: a politikus idén májusban a varsói német kulturális intézetben Jan Grabowski lengyel-kanadai történész előadása közben felpattant a pódiumra, összetörte a mikrofont, kitépte a kábeleket és megsemmisítette a hangszórókat, majd a mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó elhagyni a helyszínt. Az előadás a lengyelországi holokausztról szólt.

Braun a COVID miatti korlátozások elleni erőszakos fellépéséről is ismert, és a lengyel nacionalista fősodortól eltérően putyinista. Német- és EU-ellenessége mellett antiszemita összeesküvés-elméleteket is terjeszt arról, hogy Lengyelországot valakik “zsidó állammá” akarják tenni.