Olaszországban szigorúbban büntetik a klímaaktivisták műalkotások elleni akcióit

KULTÚRA
január 18., 17:17

Az olasz parlament elfogadta a műemlékek és kulturális jelentőségű helyszínek megrongálóinak szigorúbb bírságolásáról szóló törvényt a radikális klímaaktivisták akciói után.

A római parlament alsóháza 138 szavazattal 92 ellenében fogadta el Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter előterjesztését, amit a felsőház már tavaly nyáron jóváhagyott, és az most így hatályba is léphet.

Az utóbbi években az Utolsó Nemzedék nevű klímavédelmi csoport aktivistái festékkel és egyéb módon rongáltak meg műemlékeket, épületeket, illetve műalkotásokat Olaszország-szerte, így célpontjaik között volt egyebek között a római Trevi-kút, a firenzei Palazzo Vecchio és a milánói La Scala operaház.

Az Utolsó Generáció csoport három aktivistája a falhoz ragasztotta magát a római Palazzo Bonapartéban azután, hogy borsólevest öntött Vincent Van Gogh A vető című festményére 2022. november 4-én.
photo_camera Az Utolsó Generáció csoport három aktivistája a falhoz ragasztotta magát a római Palazzo Bonapartéban azután, hogy borsólevest öntött Vincent Van Gogh A vető című festményére 2022. november 4-én. Fotó: STRINGER/AFP

Az új törvény értelmében 40 ezer euróig (15 millió forint) terjedő bírságot szabhatnak ki a műemlékrongálókra, és az összeg 60 ezer euróig (23 millió forint) emelhető, ha a kulturális örökségben károkat okoznak. A jelenlegi szabályozás 1500-tól 15 ezer euróig terjedő bírságok kiszabását teszi lehetővé.

A törvény rendelkezik arról is, hogy a kulturális minisztérium a befolyó bírságok összegét felhasználhatja a műemlékek tisztítására és renoválására.

„A mai egy csodálatos nap az olasz kultúrának, különösen pedig a nemzet művészeti és építészeti örökségének” – közölte Sangiuliano az „ökovandálokról” szóló törvényként ismertté vált jogszabály elfogadására utalva. (MTI)