Könnyebb lesz német állampolgárságot szerezni

külföld
január 19., 16:59

Azok, akik már régóta élnek Németországban, a jövőben gyorsabban kaphatnak német állampolgárságot (Einbürgerung), és emellett megtarthatják meglévő útlevelüket. A Bundestag elfogadta az állampolgársági törvény reformját, írja a Tagesschau.hu.

A név szerinti szavazáson a 639 szavazatból 382 igen és 234 nem volt, tartózkodással 23-an szavaztak, írja a német lap. A kormánypártok, az SPD, a Zöldek és az FDP parlamenti frakciói korábban a módosítások mellett, a CDU/CSU és az AfD ellene szavazott. A független képviselők tartózkodtak.

Eddig az állampolgárság megszerzésének egyik alapfeltétele az volt, hogy a kérelmező legalább nyolc éve éljen Németország területén. Az új szabályozás értelmében ezt már öt év után lehet igényelni, sőt, az úgynevezett „különleges integrációs teljesítmények” ezt akár már három év után lehetővé teszik. Ez utóbbi csoportba tartozik a jó munkahelyi vagy iskolai teljesítmény éppúgy, mint az aktív állampolgári részvétel.

A törvénymódosítás értelmében a külföldi állampolgárságú szülők Németországban született gyerekei már születéskor német állampolgárságot kapnak, ha az egyik szülő legalább öt éve jogszerűen Németországban él. A törvény azt is megengedi ezután, hogy a német állampolgárságot kérelmező nem uniós állampolgárok is megtartsák eredeti állampolgárságukat.