Nyolcvan lövést adtak le az utcán sétálók közé Nápolyban

külföld
január 19., 13:40

Nápolyban az utóbbi hetekben újraéledt a harc a helyi maffia, a Camorra egyes csoportjai között. Egy leszámolási kísérletben, amelyben Contini nevű klán tagjaként ismert 18 éves Nicola Giuseppe Moffával akartak végezni, a bűnözők legalább nyolcvan lövést adtak le a város utcáin sétáló tömegben – írja az MTI.

Moffa túlélte a támadást, a bal lábán sebesült meg, jelenleg őrizet alatt kórházban ápolják. Egy 68 éves gyalogos szintén megsebesült a merényletben.

A leszámolási kísérlet Nápoly belvárosában szerda este történt, de a rendőrség csak pénteken hozta nyilvánosságra a részleteket. Eszerint a lövéseket két, az arcát elfedő férfi adta le, akik motorral érkeztek az emberekkel teli utcába, ahol szabályosan a tömegbe lőttek megpróbálva eltalálni Moffát. Az aszfalton maradt töltényhüvelyek szerint legalább nyolcvan lövést adtak le. A bérgyilkosok által használt fegyverek között egy kisebb géppisztoly is volt.

Az ügyben péntek reggelig öt személyt vettek őrizetbe, több házkutatást tartottak, fegyvereket foglaltak le. A nyomozók szerint egyértelmű, hogy a gyilkosok nem figyelmeztetni akarták Moffát, hanem megölni. Nem ez az első alkalom, hogy a fiú lövöldözésbe keveredik: a Nápoly belvárosának üzleteit kiraboló fiatalok alkotta banda tagjának számít. A hatóságok nem zárják ki, hogy Moffa és társai a Camorra más családja területére léptek be, vagy olyasvalakit fenyegettek meg, aki más klán védelmét élvezte.

Olasz lapok arról írnak: miután a Camorra régebbi, idősebb vezérei a kilencvenes évek végétől sorra börtönbe kerültek, egy új bűnözői nemzedék nőtt fel. Hatalmuk megtartása érdekében a korábbi klánok gyilkosságokkal válaszolnak a fiatalabbaknak, de nem ritka az új csoportok közti leszámolás sem. A Camorra hagyománya szerint azonban a kivégzések helyszíne eddig a külvárosban volt, kevésbé feltűnő helyszínen, az utolsó lövöldözések azonban a város központjában zajlottak.