„Számolni kell azzal, hogy Putyin megtámadhat egy NATO-tagországot” – mondta a német védelmi miniszter

külföld
január 19., 13:20

Az Oroszország és Ukrajna közötti háború más országokra is kiterjedhet, „az égető fenyegetettségre tekintettel gyorsan meg kell erősítenünk védelmi kapacitásainkat” – fogalmazott a német védelmi miniszter a német Tagesspiegelnek adott interjúban. Boris Pistorius azt is mondta: „szinte naponta érkezik fenyegetés a Kremlből, legutóbb ismét a balti államokbeli barátainkat fenyegették meg”.

Boris Pistorius sajtótájékoztatója 2023 tavaszán egy litvániai közös hadgyakorlaton
photo_camera Boris Pistorius sajtótájékoztatója 2023 tavaszán egy litvániai közös hadgyakorlaton Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Szerinte számolni kell azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nap akár meg is támadhat egy NATO-tagországot.

A miniszter az interjúban arról is beszélt: a várakozásai szerint áprilisra elkészül a javaslat arra, hogy valamilyen formában visszaállítsák a kötelező katonai szolgálat (ezt 2011-ben szüntették meg). Szíve szerint zöld jelzést adna a német útlevéllel nem rendelkező katonák hadseregbe való belépésének is.

Pistorius szerint a védelmi ipart is hatékonyabbá kell tenni, és ennek érdekében változtatni kell a költségvetési korlátokon is. „Ilyen adósságfékkel nem fogjuk sértetlenül átvészelni a válságokat” – mondta a szociáldemokrata politikus. Az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget nem növelné tovább, mondván: a Bundeswehr nem adhat oda mindent, nem hagyhatja védtelenül Németországot.