Tegnap tavasz, ma intenzív havazás

időjárás
január 19., 05:46

Bár a fővárosban közel sem érte el a hőmérséklet a beharangozott 15 fokot, azért lényegesebben melegebb volt, mint az elmúlt napokban. Pénteken viszont visszatér a tél, nem is akárhogyan: több megyében riasztást adtak ki hó miatt.

Elsőfokú riasztást adtak ki havazás és erős szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyében.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a hidegfront érkezését követően reggeltől egyre többfelé lehet számítani havazásra, legkisebb eséllyel és mennyiségben az Észak-Dunántúlon és Borsod térségében. Az ország nagyobb részén inkább csak lepel, 2-3 cm vékony hóréteg képződhet, de a déli tájakon (különösen a Dél-Dunántúlon), a keleti határ közelében (kiemelten Szabolcs és Hajdú keleti részei), valamint a Duna-Tisza közén (Bács-Kiskun, Gödöllői-dombság) kialakuló összeáramlás mentén 3-7 cm hullhat. Lokálisan esetleg 10 cm körüli mennyiség sem kizárt péntek estig. A hőmérséklet várhatóan fagypont körül fog alakulni a hőmérséklet, így napközben a hóréteg olvadozhat.

A reggeli, délelőtti órákig még az északnyugati, északi irányú szelet a Dunántúl középső és nyugati részein, valamint északkeleten viharos, 60-80 km/órás lökések kísérhetik. Napközben erős lökések továbbra is lehetnek, majd estére csillapodik a légmozgás.

A hétvégén száraz idő lesz napközbeni pluszokkal, de esténként erős lesz a fagy.