Biden telefonon beszélt Netanjahuval, tartós békét és kétállami megoldást szorgalmazott

külföld
január 20., 07:41

Közel egy hónap után újra telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök - közölte a Fehér Ház.

A telefonbeszélgetésre egy nappal azután került sor, hogy Netanjahu egy sajtótájékoztatón elmondta: az amerikai tisztviselőkkel egyértelműen közölte, hogy semmilyen, a háború lezárása utáni terv részeként nem támogatja egy független palesztin állam létrejöttét.

Joe Biden a pénteki telefonos egyeztetésen azonban ismét a tartós békét szorgalmazta, újfent felvázolva a kétállami megoldást, amely Izrael és Palesztina jövőjét két egymástól teljes mértékben független államként képzeli el.

Sajtóértesülések szerint - írja a Guardian - a Biden-adminisztráció már korábban arra juthatott, hogy a Gázával és a régióval kapcsolatos elképzeléseik szempontjából elengedhetetlen Netanjahu távozása, az amerikai elnök pedig megerősítette kettejük egyeztetésén, hogy elkötelezett Palesztina függetlenedése mellett - miközben Izrael elzárkózott attól az elképzeléstől, hogy egy nemzetközileg elismert Palesztin Hatóság kormányozza Gázát és Ciszjordániát (ez lenne a Washington által preferált megoldás), és olyan kormányzási formát részesítene előnyben, amelyben a helyi hatóságok és klánok bevonásával az izraeli védelmi erők töltenek be jelentős felügyeleti szerepet a térségben.

Biden szerint Netanjahu nem zárkózik el teljesen a kétállami megoldás minden lehetséges formájától, és több forgatókönyv is elképzelhető annak megvalósítására.

A két vezető emellett megvitatta az izraeli túszok kiszabadítására tett lehetséges erőfeszítéseket is, illetve szót ejtettek arról, hogy Izrael a jövőben „célzottabb” katonai műveletekre állna át Gázában, hogy több humanitárius segítség érkezhessen a térségbe - közölte a Fehér Ház. Biden megerősítette, hogy továbbra is támogatja Izraelt a Hamász elleni háborúban, de nyomást gyakorolt a palesztin áldozatok számának csökkentése érdekében.

via Guardian