A FIFA elnöke automatikus vereséggel büntetné a rasszista szurkolók csapatait

foci
január 21., 16:30

Gianni Infantino bevezetné az automatikus vereséget, mint szankcionálási formát a rasszista incidensekkel megzavart focimeccseknél.

A FIFA elnöke azt írta az X-en, hogy a mostani, háromlépcsős szankcionálási rendszert kellene kiegészíteni a büntetéssel. A jelenlegi szabályok szerint először leállítják a meccset, majd folytatás után újra leállítják, végül félbeszakítják, ha a rasszista szurkolók nem fejezik be a rendbontást.

Gianni Infantino
photo_camera Gianni Infantino Fotó: LAN HONGGUANG/Xinhua via AFP

Infantino azután szólalt meg, hogy szombaton két meccset is rasszista szurkolók zavartak meg. Az olasz bajnokságban az AC Milan fekete kapusa, Mike Maignan jelentette, hogy az Udinese-táborból majomhangokat hall. Csapattársai ekkor szolidaritásból levonultak a pályáról. Csak később tértek vissza, hogy aztán 3-2-re megverjék az Udinesét.

A másik eset pedig az angol másodosztályban, a Coventry-Sheffield Wednesday mérkőzésen történt. Ott azután állították percekre le a meccset, hogy a Coventry fekete középpályása, Kasey Palmer jelezte, az ellenfél szurkolói huhognak.

Az olasz incidens után a franciák világbajnoka, Kylian Mbappé is megszólalt. A csatár az X-en üzent Maignannak, hogy nincs egyedül. Egyben a rasszizmus problémájának azonnali megoldására szólított fel.

(via BBC)