Csaknem 700 milliót fizetett a füredi önkormányzat, hogy végre lebonthassák a Balaton ízléstelen, lepusztult izéjét

belföld
január 22., 06:49

A 24.hu közérdekű adatigényléssel tudta meg, hogy a balatonfüredi önkormányzat 670 millió forintot fizetett ki kisajátítás során a „görög faluként” ismert terület tulajdonosainak. Azt már szeptemberben tudni lehetett, hogy több éves tárgyalások után Füred megszerezte a közel négyhektáros terület valamennyi tulajdonrészét, egyedüli tulajdonossá vált. Azt azonban csak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárása után árulták most el, hogy mennyibe került mindez a városnak.

Elhanyagolt állapotban van az épületegyüttes.
photo_camera Elhanyagolt állapotban van az épületegyüttes. Fotó: botost/444.hu

A 24.hu így megtudhatta, hogy mennyi volt az igazságügyi szakértő által megállapított és kifizetett ár. Eszerint:

  • az önkormányzat 239,5 millió forintot fizetett ki a kisajátítási eljárása során kistulajdonosoknak,
  • és 430 452 000 forintot fizetett ki egy nagyobb tulajdonosnak, a Masped Zrt-nek.

A kisebb üzlettel rendelkező tulajdonosok ugyanis 17 százaléknyi részt birtokoltak. Összesen 46 ilyen tétel szerepel a dokumentumban, de egy családnak sok esetben több ingatlanja is volt. Volt még az önkormányzatnak 41 százaléknyi része. A maradék 42 százaléknak egy nagy cég volt a tulajdonosa, a Masped Zrt., ami az Annagora Market Kft-n keresztül tulajdonolta azt.

A Maspedről annyit tudni, hogy az OTP-s igazgatósági taghoz, Nagy Györgyhöz „közel álló” cég. Ezt maga a pénzintézet állította, amikor 30 000 darab OTP-részvényt adtak el idén január 10-én. A görög falu területéhez tartozik amúgy egy másik helyrajzi számon egy parkoló, ami továbbra is a Masped tulajdona marad.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A görög falut a '90-es években építették. Akkor jó ötletnek tűnt, hogy legyen egy autós bevásárlóközpont a Balaton egyik legszebb telkén és mindezt kamugörög stílusú kis házikókként építsék fel. Amikor először bedőlt az ötlet, egy disco is nyílt itt, de aztán ez sem jött be. Évek óta pusztul a terület. Balatonfüred régóta szeretné teljesen elbontani, hogy a helyén a tervek szerint közparkot és lakóépületeket építsenek.