Meghalt Grétsy László nyelvész

nyelv
január 22., 13:28

91 éves korában meghalt Grétsy László nyelvész, tanár, a magyar nyelvművelés kiemelkedő alakja – írja a Telex. A professzor az Anyanyelvápolók Szövetségének hétfői konferenciáján lett volna díszvendég, itt jelentették be a halálhírét.

Grétsyt gyermekkorától kezdve érdekelték a nyelvi játékok, az ELTE magyar–történelem szakán diplomázott 1954-ben. A nyelvtudomány felé fordulva 1960-ban megszerezte a nyelvtudományok kandidátusa címet, majd az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársaként kezdett el dolgozni, ennek később főmunkatársa lett. 1971-ben a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztály vezetőjévé nevezték ki, 1992-ben az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé választották.

A magyar nyelv hagyományaival és ezek ápolásával kapcsolatos népszerű rádiós és televíziós műsorai tették országosan ismertté. Az első tévés műsora, a Családi félkör 1960-ban indult, majd jött A nyelv világa, a Szójáték klub, a Szabálytalan nyelvtanóra, az Álljunk meg egy szóra, a Gyöngyök és 2004-ig, az Anyanyelvi szószóló.

Grétsy László és Bélley Pál, a Magyarán szólva című rádióműsor műsorvezetői a Magyar Rádió stúdiójában 1975-ben.
photo_camera Grétsy László és Bélley Pál, a Magyarán szólva című rádióműsor műsorvezetői a Magyar Rádió stúdiójában 1975-ben. Fotó: Szalay Zoltán/Fortepan

A legismertebb a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! volt, amiben egy-egy szónak, kifejezésnek a helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el. A nyelvművelő tévésorozat 500. adása alkalmából 1997-ben nívódíjat kapott. 1976-ban a SZOT-díjat, 1982-ben a Kiváló népművelő díjat kapta meg. 2007-ben Magyar Örökség-díjjal, 2012-ben Prima Primissima-díjjal tüntették ki.

Három lányától 12 unokája és két dédunokája született.