Újra megnyílik a világ legnagyobb természetes korcsolyapályája

külföld
január 22., 07:49

Épp a napokban írtunk arról, hogy a szokatlan hideg miatt befagytak a magyarországi belvizek. És ha már befagytak, az emberek boldogan elkezdtek rajtuk korcsolyázni, meg mindenféle létező és nemlétező csúszkálós sportágat űzni.

Kanadában jóval hidegebb van, ott egy egész csatornaszakaszt nyitnak meg két év után a korcsolyázók előtt. Az ottawai Rideau Canal Skateway két év után korcsolyázható újra, miután megfelelő, 30 centiméteres vastagságúra hízott a jégtakaró. (Ehhez 10-14 napon keresztül kell mínusz 10-20 Celsius-fokos hőmérséklet.)

A városban jelenleg, amikor e sorokat írom, mínusz 11 fok van és éjszaka van, de nappal sem fog olvadni. Az előrejelzés szerint egyedül a péntek lehet problémás, amikor várhatóan plusz 4 fok és eső keseríti majd a korcsolyázók életét.

Rideau Canal Skateway
photo_camera Rideau Canal Skateway Forrás: Google Maps

A közel 8 kilométeres, a Világörökség részét képező csatornát először több mint ötven éve nyitották meg a korcsolyázók előtt. Tavaly a klímaváltozás okozta enyhe tél miatt története alatt először nem tudták megnyitni a pályát.

Most egy 1,9 kilométeres szakaszt nyitnak meg.

(Borítókép: a korcsolyapályává alakított csatorna egy 2012-es felvételen - Fotó: AFP)