Az izraeli hadsereg kedden vesztette a legtöbb katonáját Gázában

külföld
január 23., 13:30

Huszonnégy izraeli katona halt meg Gázában kedden, miközben bekerítették Hán Júnisz városát, ahonnan most a palesztin lakosok nem tudnak elmenekülni.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint 21 katonájuk akkor vesztette életét, amikor felrobbant két épület, amelyet éppen aláaknáztak, közvetlen azután, hogy fegyveres palesztinok tüzet nyitottak a katonákat őrző tankra. A támadás pontos körülményeit még vizsgálják. Ugyanezen a napon három mások izraeli katona is meghalt egy külön támadásban. Az izraeli hadseregre nézve ez volt az eddigi legvéresebb nap.

Az IDF hétfőn nagyszabású hadműveletet indított Hán Júnisz, az enklávé déli részén fekvő fő város fennmaradó részeinek elfoglalására, amely több százezer evakuált palesztinnak nyújt menedéket. Az izraeliek tankokkal zárták el a városból való utolsó menekülőutat Egyiptom felé. Az izraeli hadsereg jelentése szerint közelharcban több tucat terroristával végeztek.

photo_camera Rafah-ból is látszik Hán Júnisz ostroma. Fotó: -/AFP

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint 24 óra leforgása alatt legalább 195 palesztint öltek meg, így a nyilvántartott áldozatok száma 25 490-re emelkedett. A tisztviselők azt is állítják, hogy az izraeli hadsereg blokád alá vette a területen még működő kórházakat, ezért a sérülteket nem tudják oda eljuttatni. A városban működő egyik legnagyobb kórház, a Nasser területén temették el a halottakat, ugyanis nem volt biztonságos a kórházból a temetőbe szállítani őket. (Reuters)