Két év fogházat kapott az óvodást a buszban felejtő buszsofőr 5 évre felfüggesztve

bűnügy
január 23., 13:58

Elítélték a buszsofőrt, aki két évvel ezelőtt nyáron a buszban felejtett egy négyéves óvodást Tomajmonostorán, a kislány pedig a hőség miatt meghalt.

A vádirat szerint az 57 éves kunhegyesi férfi feladata végeztével nem kellő alapossággal vizsgálta át az autóbuszt. A busz fedetlen parkolóban állt csukott ablakokkal, a négyéves kislány pedig 6 és félórára rekedt a levegőtlen, 50 fokos hőségben. Elájult és hőgutát kapott, három nappal később pedig a kórházban meghalt. A buszsofőrt halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták.

A Blikk beszámolója szerint a keddi tárgyaláson az ügyész perbeszédében elmondta, a vádlott első vallomásában még elismerte a bűnösségét, ám később a súlyosabb minősítés közlésekor már tagadta azt. Ügyvédje azzal védekezett, hogy a férfi betartotta a foglalkozási szabályokat azzal, hogy hátranézve ellenőrizte az utasteret, a sértett halála rajta kívül álló okok miatt történt. Az ügyész szerint azonban a beszerzett adatok egyértelműen bizonyítják az ellenkezőjét.

Az ügyvéd azzal is védekezett, hogy T. István aznap alkalmi fuvart teljesített, utolsó pillanatban volt beugró. A munkájához nem kapott kellőképpen kioktatást a megbízójától, és utaslista sem állt rendelkezésre. Kísérő sem volt a járaton, pedig kötelező lett volna.

Az ügyész szerint viszont T. István nem tett semmit annak érdekében, hogy kiderítse, kit és hova kell szállítania, abban bízott, hogy a gyerekek tudják, hol kell leszállniuk. Az ügyész azt kérte a bíróságtól, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélje a férfit és meghatározott időre tiltsa el a személyszállítási foglalkozástól.

A bíróság 2 év fogházbüntetésre ítélte a buszsofőrt, a büntetésének végrehajtását viszont 5 évre felfüggesztették, továbbá 5 évre eltiltották a buszvezetéstől. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és ügyvédje pedig felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az ügy így másodfokon egy másik bíróságon folytatódik tovább.