Tiltakozók közé hajtott egy autós Franciaországban, egy nő meghalt, a férje és a lánya válságos állapotban van

külföld
január 23., 12:33

Egy harmincas éveiben járó nő meghalt, férje és tizenéves lánya pedig súlyosan megsérült Franciaországban, amikor egy autós a napok óta tüntető gazdák közé hajtott. A tiltakozók az ország egyik legfontosabb mezőgazdasági régiójában, a délnyugati országrészén lezárták a legfontosabb utakat.

Az első jelek arra utalnak, hogy a Toulouse-tól délre történt baleset nem szándékos gázolás volt – közölte Olivier Mouysset ügyész. Az autóban ülő három személyt őrizetbe vették, ellenük emberölés miatt indítottak eljárást.

A keddi baleset azután történt, hogy a gazdák Franciaország-szerte kiterjesztették útlezárásaikat, miután Gabriel Attal miniszterelnökkel hiába tárgyaltak az új környezetvédelmi előírásokkal és az emelkedő energiaköltségekkel kapcsolatos panaszaikról.

Az ügyészség szerint az autó „szalmabáláknak ütközött és három embert elkaszált”, miközben az N20-as országos főútvonalon, a Toulouse-tól 70 kilométerre délre fekvő Pamiers-nél egy kétszer kétsávos útszakaszon haladt. A baleset idején, hajnali háromnegyed hatkor még sötét volt.

photo_camera Alexandra Sonac

A halálos áldozat Alexandra Sonac, a közeli Saint-Felix-de-Tournegat faluban foglalkozott szarvasmarha-tenyésztéssel. A helyi ügyész előbb azt mondta, hogy 14 éves lánya a kórházban belehalt sérüléseibe, de később korrigált: a lány él, de az állapota továbbra is kritikus. A férjet az intenzív osztályon kezelik.

Közben a gazdák tiltakozása Franciaország-szerte elterjedt, a Jeunes Agriculteurs (Fiatal Mezőgazdászok) szakszervezet vezetője, Arnaud Gaillot azt mondta, hogy soha nem látott még ilyen elszántságot. „Ha szükséges, blokád alá vesszük Párizst... [tagjaink] egy részének nincs vesztenivalója, a túlélésük forog kockán” – nyilatkozta az RTL rádiónak.

A legutóbbi tüntetések a múlt héten kezdődtek délnyugaton. Több mint négyszáz traktor zárta el Toulouse központját, ahol mintegy 800 000 ember él. Az elmúlt napokban pedig több délnyugati kulcsfontosságú autópályát teljesen lezártak a gazdák, akik alvóhelyeket alakítottak ki az autópályák közepén. Traktorok és teherautók torlaszolták el az A7-es autópályát Délkelet-Franciaországban, az egyik járművön piros színű felirat volt olvasható: „meghalunk, hogy etessünk titeket”.

A francia belügyminiszter, tudatában annak, hogy a helyzet politikailag mennyire érzékeny, hétfőn azt mondta, nem fogja utasítani a rendőrséget a blokádok feloszlatására. (BBC)