Több mint 200 embert éheztethetett halálra egy szektavezér Kenyában

külföld
január 23., 16:46

A kenyai hatóságok bíróság elé állították az önjelölt lelkészt, szektavezért, Paul Nthenge Mackenzie-t és még 94 embert, köztük a feleségét, amiért feltehetően több mint 200 ember halálát okozták.

Mackenzie-t az emberölésen kívül múlt héten terrorizmussal is megvádolták, amiért éhhalálra buzdította híveit, hogy így találkozhassanak Jézussal. Mackenzie-t még áprilisban tartóztatták le, amikor halottakat találtak Shakahola erdőben, az Indiai-óceán közelében. A boncolás során kiderült, hogy a 429 áldozat többsége éhen halt. Másokat, köztük gyerekeket, megfojtottak vagy halálra vertek.

photo_camera Paul Nthenge Mackenzie Fotó: -/AFP

A keddi bírósági meghallgatáson 238 ember halála miatt álltak a vádlottak bíróság elé, az áldozatok 2021. január és 2023. szeptember között vesztették életüket. Egy másik, az üggyel foglalkozó bíróságon Mackenzie terrorizmus vádjában ártatlannak vallotta magát, de ahhoz, hogy emberölés miatt is feleljen, előbb elmeorvosi vizsgálatot kell végezni rajta.

photo_camera A tárgyalás. Fotó: -/AFP

A „shakaholai erdei mészárlásnak” nevezett eset arra késztette a kenyai kormányt, hogy szigorúbb ellenőrzés alá vonja a kisebb felekezeteket. Az viszont kérdés, hogy Mackenzie szektája hogyan maradt ennyire a hatóságok látóterén kívül, miközben több alkalommal is jogi ügybe keveredtek, és tisztában voltak a szekta radikalizmusával.

2017-ben például meg is vádolták a szélsőséges nézetei miatt. Mackenzie illegálisan szervezett a híveinek oktatást, mert szerinte a meglévő iskolai rendszer nincs a Bibliával összhangban. Végül azonban a bíróság felmentette a vádak alól. 2019-ben ismét a hatóságok látókörébe került, amikor kapcsolatba hozták két gyermek halálával, akiket éheztettek, megfojtottak, majd a Sakahola erdőben elástak. Ez a tárgyalás még mindig folyamatban van, de óvadék ellenében Mackenzie szabadlábon védekezhetett. (Guardian)