Emberkereskedelem és kényszermunka Borsodban, rabszolgatartás Zalában

bűnügy
január 24., 15:19

2024. január 24-e a magyar bíróságokon:

1.

Emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt ítélte el a Miskolci Törvényszék azt a három embert, akik rendszeresen nehéz fizikai munkára kényszerítettek kiszolgáltatott embereket egy borsodi kistelepülésen. Az MTI beszámolója szerint három éven keresztül, 2019 és 2021 között „ ingatlanjaiknál, vállalkozásaik telephelyein és egy vegyesboltban kényszerítettek állatgondozásra, fapakolásra és egyéb ház körüli, jellemzően nehéz fizikai munkára rossz anyagi körülmények között élő, csökkent értelmi képességű, kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket.”

A sértettekkel rendszeresen erőszakoskodtak, megfenyegették őket, és elvégzett munkájukkal arányban nem álló fizetséget adtak nekik.

Az ítélet nem jogerős.

2.

Társtettesként elkövetett emberkereskedelem és halált okozó testi sértés miatt ítélte el egy zalai család hat tagját a Pécsi Ítélőtábla, mert több éveken át rabszolgaként bántak; egyik ismerősük az embertelen körülmények miatt halt meg. A bíróság tájékoztatása szerint egy Zalaszentgrót közelében fekvő községben egy házaspár, a három lányuk, a fiuk és a vőjük gyenge akaratú embereket környékezett meg, akiket barátság vagy szerelmi kapcsolat ígéretével költöztettek az ingatlanjukba.

Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel és bántalmazással kényszerítették őket arra, hogy a család megélhetését biztosítsák, miközben korlátozták a szabadságukat, elvették minden jövedelmüket, és hitelek felvételére kényszerítették az állati sorban tartott áldozataikat.

Egy magukhoz költöztetett házaspárt minden vagyonát elszedték, a férj jövedelmét elvették és hitel felvételére is rávették. A férfi többször próbált elszökni, de mindig elkapták 2016-ban végül rendőri segítséggel tudott megszabadulni fogvatartóitól. Feleségét prostitúcióra kényszerítették, előbb Hévízen, majd Németországban kellett kiszolgálnia férfiakat, a jövedelmét pedig elvették. A nő nem használhatta a fürdőszobát, ételként pedig csak maradékokat kapott.

Egy másik férfit 2014 óta tartottak a háznál embertelen körülmények között egy udvari, fűtetlen deszkabódéban. Éheztették, verték, munkára kényszerítették. A csontsoványra fogyott férfi csaknem félszáz sérüléssel 2016 februárjában kórházba került, de súlyos tüdőgyulladása és immungyengesége miatt hamarosan meghalt. A hat családtagot hat és tizenhárom év közötti letöltendő fegyházbüntetéssel sújtották.