Nem ismerték fel egy közúti ellenőrzésen a Corleone-klán körözött vezérét

külföld
január 25., 20:34

A harminc évig körözött Matteo Messina Denarót, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet vezetőjét 2017-ben egy közúti ellenőrzésen megállították, de nem ismerték fel az őt igazoló rendőrök – hozta nyilvánosságra Maurizio de Lucia államügyész, amikor a tavaly januárban elfogott keresztapa életének részleteiről beszélt.

Matteo Messina Denaro 1993 óta vezette a legveszélyesebbnek tartott bűnözők olaszországi körözési listáit. Keresték őt az egész országban és külföldön is, de kiderült, hogy bujkálásának évtizedei alatt nem távolodott el sokszor a szicíliai Trapani térségéből.

Tavaly januárban a rejtekhelyein megtalálták azokat a hamis személyi igazolványokat, amikkel többek között jogosítványhoz jutott. Az egyik álnévvel ellátott igazolvány a csendőrség nyilvántartásában is szerepelt, mivel 2017-ben egy közúti ellenőrzésen igazolták a tulajdonosát.

Az eset Trapani külvárosi utcáin történt. A járművet vezető Matteo Messina Denaro a hamis igazolványt adta át a csendőröknek, akik nem ismerték fel. Valószínűleg azért, mivel nem volt ismert az arca: a hatóságok Matteo Messina Denarót egyetlen fiatalkori fényképe alapján ismerték, az idősödő maffiavezér vonásait a hatóságok fantomkép alapján próbálták elképzelni.

Matteo Messina Denarót végül tavaly január 16-án sikerült elfogni Palermo egyik magánklinikájának bejáratánál, a hatóságok ugyanis úgy értesültek, hogy rákos megbetegedéssel kezelik, így ellenőrzés alatt tartották a terápiás központokat.

Elfogása pillanatában a csendőrök azt kérdezték tőle, Andrea Bonafedének hívják-e. A Corleone-klán vezetője, aki megértette, hogy elérkezett a letartóztatása, úgy válaszolt:

„Nem, Matteo Messina Denaro vagyok.”

A súlyos beteg Matteo Messina Denaro tavaly szeptember 25-én meghalt L'Aquila börtönkórházában.

Rendőrök várják Matteo Messina Denaro koporsóját a maffiavezér temetése előtt 2023. szeptember 27-én.
photo_camera Rendőrök várják Matteo Messina Denaro koporsóját a maffiavezér temetése előtt 2023. szeptember 27-én. Fotó: Alessandro Fucarini/AFP

Maurizio de Lucia ügyész évtizedeken át vezette a keresztapát üldöző nyomozócsoportot. Egy iskolában diákoknak beszélt a maffiaellenes hatóságok munkájáról, a látogatásról a SkyTG24 hírtelevízió számolt be.

Matteo Messina Denaro 30 évig tudott rejtőzködni rokonai, emberei, megvesztegetett és megfélemlített kapcsolatai révén – mondta az ügyész, aki szerint Messina Denaro halála ellenére a munka tovább folytatódik: fel akarják fedni, hogyan épült fel a maffiafőnök birodalma, és hol bújtatta el a szervezet vagyonát. (MTI)