Rágalmazási pert vesztett Trump a nő ellen, akit a kilencvenes években szexuálisan zaklatott

külföld
január 27., 06:43

83,3 millió dollár (közel 30 milliárd forint) kártérítés megfizetésére kötelezte pénteken egy New York-i állami bíróság Donald Trump volt amerikai elnököt az egykori újságíró, E. Jean Carroll által indított rágalmazási perben - írja a BBC.

photo_camera Trump, úton a bíróságra.
Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Carroll, az Elle magazin volt szerkesztője még 2019-ben azután fordult a bírósághoz, hogy Trump - akkor még elnökként - kijelentette, hogy a nő hazudik, amikor azt állítja, hogy megerőszakolta őt 1996-ban egy próbafülkében. Trump annak a véleményének is hangot adott, miszerint Carroll csupán politikai okokból, és saját könyvének népszerűsítése érdekében állította mindezt.

Azt, hogy Trump szexuálisan zaklatta E. Jean Carrollt, 2023-ban jogerős ítélet mondta ki, a bíróság pedig arra kötelezte a volt elnököt, hogy fizessen 3 millió dollárt az újságírónak, 2 millió dollár perköltség mellett, a nemi erőszak vádja alól azonban felmentették.

A rágalmazási per tárgya viszont egy 2019-es CNN-interjú volt, amiben Trump újságírói kérdésekre válaszolva megjegyzéseket tett a riporterre. Többek között azzal utasította el a szexuális zaklatás vádját, hogy Carroll „nem is az esete”. Az esküdtszék szerint a nőt 18,3 millió dollár illeti meg a személyével kapcsolatban elhangzott valótlan állítások miatti kompenzációként, és további 65 millió dollár büntető kártérítésként.

photo_camera E. Jean Carroll az ítélethirdetés után elhagyja a bíróság épületét.
Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Trump a pénteki ítélethirdetés végét nem várta meg, még a záróbeszédek közben elhagyta az épületet. Utóbb közölte: fellebbezni fog, az ügyet pedig „Joe Biden által elrendelt boszorkányüldözésnek” nevezte.

Carroll egyébként még az előző perben neki ítélt pénzt sem kapta meg, Trump ugyanis abban az ügyben is fellebbezett.

via BBC