Elítélték Donald Trumpot egy újságírónővel szembeni szexuális erőszak miatt

jog
2023 május 09., 19:31

Szexuális erőszak vádjában bűnösnek találta Donald Trumpot kedden a New York-i Legfelsőbb Bíróság: az exelnök a kilencvenes években szexuálisan zaklatott és bántalmazott egy újságírót, E. Jean Carrollt - aki egyike annak a tizenhat nőnek, aki szexuális erőszakkal vádolta meg a volt amerikai elnököt.

photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

Trumpot - aki végig tagadta a vádakat - hárommillió dolláros pénzbüntetésre ítélték, és további kétmillió dollárt ki kell fizetnie a perköltségek miatt. A polgári perben korábban a volt amerikai elnök azzal védekezett, hogy azért nem erőszakolhatta meg az újságírót,mert „nem is az esete",sőt, állította, hogy soha nem is találkozott Carrollal. Utóbbival kapcsolatban az a momentum buktathatta le, amikor egy tárgyaláson a volt elnöknek fényképeket mutogattak, az egyiken pedig felismerni vélte a volt feleségét, Martha Maples színésznőt, akivel közös gyerekük is született - csakhogy a képen valójában Caroll szerepelt.

E. Jean Carroll egy New York-i bíróságon 2023 május 9-én
photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

Carroll 2019-ben a New York magazinnak írt cikkében állította, hogy Trump a kilencvenes évek közepén a manhattani Bergdorf Goodman luxusáruház fehérnemű osztályán egy próbafülkében megerőszakolta. A volt elnök válaszul hazugnak nevezte a nőt, és azt mondta, csak új könyvét akarja reklámozni a vádakkal.

(via BBC)