Kuleba: Ha Putyin foga is beletörött Ukrajnába, az ilyen magyar politikusoké méginkább bele fog törni

külföld
január 30., 11:30
photo_camera Dmitro Kuleba Fotó: Bankó Gábor/444

„Magyarországon nem mindenki akar jó viszonyt, de nekik nem szabad elfelejteniük, hogy Ukrajna képes megvédeni önmagát.„ Ezt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter válaszolta kedden, amikor újságírók arról kérdezték, hogy mit szól a Mi Hazánk-os Toroczkai László kijelentéséhez, miszerint ha Ukrajna elveszíti a háborút, Kárpátalja Magyarországhoz kerülhet. Kuleba ezután azonnal emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a magyar kormány kiáll Ukrajna területi integritása mellett.

Kuleba így fogalmazott:

„Megértjük, hogy nem mindenki szeretne jó viszont Ukrajna és Magyarország között, ezért is hangozhattak el ezzel kapcsolatban tegnap fenyegetések Magyarországon. De annyit mondanék, hogy ha Putyin foga is beletörött Ukrajnába, az ilyen kijelentéseket tevő magyar politikusoké még inkább bele fog törni. Ezzel kapcsolatban még egyszer meg szeretném köszönni Péternek, hogy világosan közölte a magyar kormány álláspontját, miszerint az támogatja országunk területi integritását és függetlenségét.”

Az előzmény: Toroczkai László pártelnök a Mi Hazánk előző napi évértékelőjén sok más mellett arról is beszélt, hogy

mivel fennáll Ukrajna államiságának megszűnése, pártja egy ilyen esetben, a magyar parlamentben egyedüliként igényt tartana Kárpátaljára.