A tanárok többségének bérét csak a fokozatához tartozó minimumösszeggel emelték

oktatás
január 31., 05:39

A PDSZ-hez érkezett visszajelzések szerint többen bedőltek azoknak a híreknek, amik a pedagógusok átlagosan 32,2 százalékos béremeléséről szóltak, és azt várták, hogy fizetési kategóriáktól függetlenül ennyivel emelkedik majd a bérük. Pedig ahogy a Népszava is írja, a szakszervezetek többször is szóltak, hogy nem a bérek, hanem a fenntartók rendelkezésére álló bértömeg növekszik ilyen mértékben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) összesítése szerint a januári, átlagosan 32,2 százalékos bértömegnövelés ellenére a pedagógusok átlagfizetése továbbra is elmarad a diplomások átlagkeresetétől, annak még a 72 százalékát sem éri el. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta, a hozzájuk beérkezett eddigi adatok alapján a fizetések átlagosan bruttó 564,2 ezer forintra emelkedtek.

Transzparensek a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én.
photo_camera Transzparensek a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én. Fotó: Ács Dániel

A lap szerint emiatt idén további bérkorrekcióra lesz szükség, miután a kormány azt vállalta, hogy a pedagógusok átlagbére 2024-ben eléri a diplomás-átlagkereset 71,8 százalékát. Márpedig a diplomás átlagbér 2024-re előzetesen számított összege bruttó 936 513 forint, vagyis a pedagógusok átlagbérének legalább bruttó 672 416 forintra kell emelkednie idén.

A válaszadók 62,1 százaléka mondta azt, hogy a béremelésnél csak a fokozatához tartozó minimumösszeget kapta. 13,5 százalék mondta azt, hogy nagyobb összeget kaptak, de nem annyit, amennyit vártak, és mindössze 24,4, százalék mondta azt, hogy annyival kaptak magasabb illetményt, mint amennyire számítottak.

Egy több mint 18 éve a pályán lévő, egyetemi diplomával rendelkező, Pedagógus II. fokozatú tanár nettó bére most megközelíti a 420 ezer forintot, ami elmondása szerint „a túlélésben” valóban segít.

A pedagógus-szakszervezetek és a Belügyminisztérium között szerdán lesz ismét egyeztetés.