A tavalyi infláció tovább él: a K&H és a Fundamenta is 17,6 százalékos díjemelést jelentett be

gazdaság
január 31., 11:13

Április elsejétől 17,6 százalékkal, azaz a 2023-as éves átlagos infláció mértékével megemeli egyes számlacsomagjai díját a K&H Bank, írja a Hvg.hu. Kedden a Fundamenta szintén 17,6 százalékos, a tavalyi éves inflációval megegyező mértékű díjemelésről tájékoztatta az ügyfeleit.

photo_camera Fotó: ANDREW BROOKES/Cultura Creative via AFP

A bankok ugyan nem emelhetik meg szabadon minden díjukat, de előre meghatározott esetekben lehet szó emelésről. Az inflációkövetés a legtöbb pénzintézetnél az ilyen esetek közé számít, írta a hvg.hu. Néhány díjat viszont csökkent is a K&H: mivel az Országos Betétbiztosítási Alapba kevesebbet kell befizetnie a banknak, az ezzel érintett díjait lejjebb viszi, derül ki a bank tájékoztatásából.

A Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője, Gergely Péter szerint a következő napokban a többi pénzintézet is megjeleníti a második negyedévtől érvényes kondícióit. A jogszabályok értelmében a fogyasztók számára hátrányos változásokról ugyanis a bankoknak hatvan nappal bevezetésük előtt tájékoztatniuk kell az ügyfeleiket.

Annak ellenére lesz díjemelés a bankoknál, hogy tavaly óriási nyereségük volt. A bank360 cikke szerint a hazai hitelintézeti szektor kumulált adózott nyeresége december végére elérte az 1373,7 milliárd forintot, ami történelmi rekord, és csaknem a triplája a 2022-es évinek.

Ha a te bankod is küldött levelet a díjemelésről, kérjük írd meg a megirom@444.hu e-mail címre.